Legally-Fit: Het belang van goede hardloopschoenen

16.03.2018

Het belang van goede hardloopschoenen

Zodra de eerste zonnestraaltjes tevoorschijn komen lijkt het wel alsof er in de buitenlucht een groot hardloop evenement wordt georganiseerd. De wandelpaden in menig park en bos worden overspoeld met hardlopers en iedereen trekt er op uit om een stukje te gaan rennen. De een draagt een nieuwe flitsende outfit de ander loopt op zijn/haar ‘normale’ sneakers of oude tennisschoenen. Dat laatste is niet verstandig, goede hardloopschoenen zijn namelijk van groot belang. Vandaag vertel ik je niet alleen het belang van goede hardloopschoenen, ik deel ook nog eens tips voor het kopen van je hardloopschoenen.


WAAROM HARDLOOPSCHOENEN ZO BELANGRIJK ZIJN

Tegenwoordig kun je overal hardloopschoenen kopen. Laatst zag ik bijvoorbeeld een aanbieding bij drogisterij de Trekpleister, maar ook de Lidl heeft regelmatig een actie met hardloopschoenen. Nu snap ik uiteraard dat lang niet iedereen de financiële middelen heeft om te investeren in een paar hardloopschoenen, toch wil ik uitleggen waarom het wel de moeite is om juist in je schoenen te investeren. Weet trouwens dat de prijs van een paar schoenen niet samenhangt met de kwaliteit van de schoen. Het gaat er vooral om dat een paar schoenen past bij jou. Zo zijn mijn favoriete hardloopschoenen waarschijnlijk ook niet de juiste schoenen voor jou. Het feit dat ik mijn lange afstanden het liefst op de Nike LunarGlide loop en mijn korte afstanden op de Adidas Ultra Boost is dan ook mijn persoonlijke voorkeur, welke past bij mijn manier van lopen.

De juiste schoenen kunnen blessures voorkomen en je prestaties verbeteren.

Hardlopen is een belastende sport voor met name je gewrichten zoals je knieën en enkels. Goede schoenen kunnen blessures en kwetsuren aan deze plekken voorkomen. Telkens als jij je voet neerzet op de grond moeten deze gewrichten de klap van het lopen opvangen. Wordt deze klap niet goed opgevangen doordat je schoenen niet passen bij jouw manier van lopen dan kun je last krijgen van blessures. Deze blessures ontstaan bijvoorbeeld doordat je spieren overbelast raken door het opvangen van de klap. Het dragen van goede schoenen is dus niet alleen een investering voor je hobby maar vooral een investering voor het behoud van je lichaam. Oftewel; eerst investeren in je hardloopschoenen en dan pas geld uitgeven aan je outfit.

WANNEER KOOP JE NIEUWE SCHOENEN?

Laatste punt van aandacht is de levensduur van een paar hardloopschoenen. Je hebt wellicht een aantal jaar geleden een paar schoenen gekocht die nog prima zitten. De levensduur van een paar schoenen is echter niet afhankelijk van het uiterlijk of de pasvorm maar van de conditie van de demping.

De vuistregel die je kunt gebruiken is dat je schoenen na ongeveer 1000 kilometer dienen te worden vervangen.

Na deze periode neemt de demping in de schoenen af en kun kun je last krijgen van blessures. Let er dur ook op dat je niet te lang door blijft lopen met je schoenen.

Het belang van goede hardloopschoenen

WAAR MOET JE OPLETTEN BIJ HET KOPEN VAN HARDLOOPSCHOENEN?

Je hebt voor ieder type loper een schoen. Of je nu een neutrale loper bent of heb je last van onder of over pronatie, vrijwel ieder merk heeft hier speciale schoenen voor. Het is dus belangrijk dat je er achter komt wat voor een soort loper je bent. In mening hardloopwinkel hebben ze een parcours met film apparatuur. Door de beelden van jouw run te analyseren kunnen zij bepalen wat voor een loper je bent en welke schoenen het beste bij jou passen.

Je kunt ook zelf aan de zool van je huidige hardloopschoenen echter zien wat voor een loper jij bent. Ben je een neutrale loper dan zal je zool in het middel van je hak en teen gelijkmatig afslijten. Heb je last van onderpronatie land je meer op de buitenkant van je voet waardoor je zool op deze plekken meer zal slijten. Bij overpronatie is dit juist andersom en land je juist meer op de binnenkant van je voet.

Daarnaast is het belangrijk om een schoen te kiezen die past bij je doel. De schoen van iemand die alleen snelle korte afstanden loopt is namelijk anders dan een schoen waar je de marathon op loopt.

Tips voor het kopen van hardloopschoenen

Naast dat het verstandig is om goed advies in te winnen, zijn er nog een aantal korte tips die ik je mee wil geven.

 • Pas je schoenen aan het eind van de middag. Aan het einde van de middag zijn je voeten iets meer opgezet en voorkom je te krappe schoenen te kopen.
 • Je voeten kunnen beide verschillend van grote zijn dus pas altijd beide kanten.
 • Neem je standaard hardloopsokken mee als je schoenen gaat passen.
 • Neem je oude hardloopschoenen mee naar de winkel. Ze kunnen vaak aan je zool zien hoe je loopt.
 • Hardloopschoenen zijn online vaak een stuk goedkoper, dus heb je, je ideale schoen in de winkel gevonden, kijk dan eens of hij online ook te koop is.
Tags: , ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageer Motivatie vinden en houden om te sporten * Kaktussen 18.09.2018

  […] onderstrepen. Ik sportte altijd op sportschoenen van twee tientjes. Een tijdje terug kocht ik echt goede hardloopschoenen en hoewel ik dacht: jemig, dit kom ik financieel nóóit te boven, merkte ik het met het eerste […]

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.