Legally-Baby dilemma: Welke wieg?

21.08.2018

Welke wieg?

Project baby zoals ik het soms wel eens gekscherend noem, gaat niet louter om het laten groeien van een kindje in mijn buik. Zoals alle ouders zullen herkennen komen er veel dingen bij kijken. Waar ga ik bevallen, wel of geen yoga, welke autostoel kiezen we en zo kan ik nog wel even verder gaan. Een van de keuzes die ik moet maken is voor welke wieg ik ga kiezen. Vandaag deel ik mijn struggles bij het kiezen van een wieg en wellicht heb jij wel de ultieme tip voor mij!

Verschillende soorten wiegen

Zoals wellicht bekend heb je heel veel verschillende soorten wiegen. Je hebt een standaard wieg, een co-sleeper, een rotan wieg, een draagwieg, een schommelwieg en een hang wieg. Maar naast de keuzes voor verschillende soorten wiegen kun je natuurlijk ook kiezen om geen wieg te gebruiken. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld nooit een wieg gebruikt en zoals je ziet ben ik ook groot geworden. Toch gaat onze voorkeur uit naar een wieg in de slaapkamer. Niet alleen voor de band met je kindje maar ook omdat het praktisch is, mede gelet op het feit dat ik hoop borstvoeding te kunnen geven. Nu er onvoldoende ruimte is voor een ledikant in onze slaapkamer is de keuze om een wieg te gebruiken dus snel gemaakt. Dat is dus alvast 1 keuze waar ik uit ben.

Ik was er uit, maar toen kwam de twijfel

Een paar weken geleden werd ik helemaal verliefd op onderstaande wieg. Sterker nog ik heb me heel erg ingehouden om hem niet direct te bestellen en naast ons bed neer te zetten. Ik zag het al helemaal voor me. Na lang struinen op internet vond ik eindelijk de wieg waar ik al zo lang naar op zoek was geweest. Helaas hebben wij beide geen familiewieg of iets dergelijks en deze wieg heeft wel een beetje die klassieke look waar ik juist naar op zoek was.

Het was alles wat ik zocht in een wieg. Niet te duur, klassiek en met een hemeltje. 

welke wieg

Tot ik van heel veel mama’s hoorde dat een co-sleeper echt veel beter zou zijn. Veel praktischer en veiliger. Ik begon dus flink te twijfelen. Een co-sleeper lijkt me leuk, maar heeft voor mij ook wel wat nadelen. Zo vind ik een hemeltje heel leuk en is dit met een co-sleeper niet zo handig. Daarnaast zijn ze doorgaans een stuk duurder en vind ik ze over het algemeen ook nog eens een stuk minder mooi. Een praktisch probleem is ook nog eens dat 90% van de co-sleepers niet geschikt zijn in combinatie met ons hoge (70 cm) boxspring bed. Daar komt nog eens bij dat ik bang ben ons kindje niet meer met rust te kunnen laten als hij naast me ligt en ik continue naar hem kan kijken. Enerzijds is dat super fijn natuurlijk om je kindje de hele tijd in de gaten te kunnen houden. Ik ken mezelf echter en een punt van aandacht voor is om de kleine straks ook even los te laten. Met een losse wieg, die wellicht zelfs verplaatst kan worden, zou ik dat vanaf het begin rustig kunnen gaan trainen.

Toch een co-sleeper? welke wieg

De enige co-sleeper die veel van bovengenoemde nadelen niet heeft is de bednest. Een prachtige co-sleeper. Zoals je op de afbeelding ziet, helemaal mijn smaak. De wieg past precies bij onze inrichting en de stijl van de babykamer. Voor vele van jullie dan ook waarschijnlijk een hele logische keuze dat ik op de vormgeving van dit wiegje uit kom. Er is echter wel een groot nadeel aan deze wieg, de prijs. Nu ben ik echt niet te beroerd om geld uit te geven aan onze kleine man, sterker nog ik ga behoorlijk los. Maar €399,00 is eerlijk gezegd wel meer dan ik in mijn hoofd had om uit te geven aan een wieg.

Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat de bednest ook voordelen kent ten opzichte van de andere wieg. Zo is de bednest erg veilig en heeft het een mogelijkheid om schuin te worden gezet. Dit schijnt handig te zijn als je kindje verkouden is of last heeft van het terug geven van voeding.

Wat moet ik kiezen? 

Zoals je leest ben ik er nog niet over uit. De ene dag denk ik dat ik voor de klassieke wieg ga, terwijl ik de andere dag toch meer naar de co-sleeper neig. Daarom ben ik heel benieuwd naar jullie advies. Wat zijn jullie ervaringen en tips en welke keuze zouden jullie maken? Ik hoor het heel graag!

Tags: , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Joyce 21.08.2018

  Ik ken je dilemma. Ik heb heel erg lang getwijfeld en ben uiteindelijk voor een ‘gewone’ wieg gegaan.
  Het is waarschijnlijk heel gemakkelijk met borstvoeding als je alleen maar naar je kindje hoeft te rollen, maar het is ook echt niet veel moeite om hem/haar even uit de wieg te pakken.
  Mijn ervaring was dat (zeker de eerste weken) het aanleggen best wat opletten en moeite kan kosten en dan heb je (denk ik) de voordelen van de cosleeper nog niet allemaal eruit gehaald.
  Wel kon ik door de wieg naar mijn kindje kijken, ik was de eerste weken namelijk enorm bang voor wiegendood en wilde echt goed kunnen zien en voelen dat ze echt nog ademde.

  Dit zijn mijn ervaringen en tips haha.

 • Reageer Kim 21.08.2018

  Ik zou geen van beiden nemen en een spijlen wieg en ledikant nemen. Dat wordt ook overal geadviseerd ivm veiligheid (wiegendood). Check ook bij je kraamzorg want zij kunnen moeilijk hierover doen.
  Ik heb mede ivm het risico niet voor de familiewieg gekozen.

  • Reageer Stacey 23.08.2018

   Goed dat je hierop wijst! Ik heb even uitgezocht hoe het precies zit qua veiligheid. We kennen strenge wetgeving in Europa op dit onderwerp en tegenwoordig mogen onveilige wiegjes niet worden verkocht in winkels. Dat is natuurlijk anders als je een oudere (familie)wieg gebruikt die voor de regelgeving van 2012 is. Ik begreep dat de kraamzorg bij mij alleen een probleem heeft met wiegjes van voor 2012 en de rest veilig is tot ze gaan omrollen.

 • Reageer Renate 22.08.2018

  Je kan ook een co-sleeper huren? Alle stoffen onderdelen worden vernieuwd ivm de hygiëne en het scheelt heel veel geld. Overigens zijn die stoffen zijkanten van de bednest gewoon veilig hoor.

  • Reageer Stacey 23.08.2018

   Klopt, goede tip! Dank je wel! Ik zie alleen dat het helaas niet kan in ons geval gezien de hoogte van ons bed, alle te huren co-sleepers zijn namelijk een stuk lager.

 • Reageer Renate 24.08.2018

  Wij hebben ook een gewone wieg gebruikt (wel een familiewieg die we opnieuw geschilderd hebben en een nieuw hemeltje voor hebben gemaakt), ik gaf ook borstvoeding en heb geen moment gehad dat ik dacht een co-sleeper te missen. Ik zat namelijk graag rechtop tijdens het geven van borstvoeding en daarnaast moet je er s nachts dan sowieso nog uit om vaak na 1 borst de luier te verwisselen. Maar het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

  • Reageer Stacey 24.08.2018

   Dank je wel voor je reactie Renate! Wat lief dat je jouw ervaring deelt, heel fijn om te horen! X

 • Reageer Majella 24.08.2018

  Stel je wel de juiste prioriteiten als jullie wel voor 9000+ euro op vakantie gaan, maar geen 399 euro willen uitgeven aan een wieg??

  • Reageer Stacey 24.08.2018

   Ik snap je reactie Majella! Ik wil prima 399 euro uitgeven aan een wieg, alleen is dat zoals ik eerlijk schrijf wel meer dan ik in mijn hoofd had om uit te geven aan een wieg. Daar komt bij dat ik het zonde vind een dergelijk groot bedrag uit te geven als ik zo twijfel, zeker nu de co-sleeper (zelfs de bednest) voor mij ook een aantal nadelen kent. Vandaar mijn dilemma, koop ik iets wat vrij duur is veel voordelen maar ook meerdere kleine nadelen kent of ga ik voor een goedkopere optie die op 1 groot ding na ook nog eens aan al mijn wensen voldoet? Ik hoop zo wat meer context te hebben gegeven, maar nogmaals ik snap je reactie!

 • Reageer Josan 04.09.2018

  Ik heb bij alledrie mijn dochter de Leander cradle gebruikt. Yep een hangwieg die boven mijn bed aan een haak hing. Het nam geen extra ruimte op de vloer in dus vond ik ideaal in ons eerste huisje wat een appartement was. Destijds was het ding inclusief accessoires ook iets van de 300 euro. Maar als ik dan denk dat ik hem voor alledrie gebruikt heb en het nu de familiewieg is, vind ik het meer dan waard. Mijn laatste dochter sliep overigens de eerste 16 weken gewoon bij mij in mijn bed. Ze had erg veel behoefte aan dicht bij mij zijn. Na 2 kinderen maak je je niet meer zo druk waar ze slapen. Als ze maar slapen en jij ook want daar wordt iedereen een stuk blijer van. Persoonlijk zou ik voor een cosleeper gaan. Of je nu wel of niet lang borstvoeding geeft, het is handig als je je kind vlakbij je kan hebben en wanneer nodig ook zo op een eigen plekje kan leggen.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.