Legally-Baby: Sporten tijdens je zwangerschap, waar moet je op letten?

24.08.2018

Sporten tijdens je zwangerschap, waar moet je op letten?

Als je voor je zwangerschap heel sportief bent ligt het in de lijn der verwachtingen dat je deze trend ook tijdens je zwangerschap voort blijft zetten. Sporten tijdens je zwangerschap kent grote voordelen en als je hier lichamelijk toe in staat bent is het dan ook aan te raden dit te doen. Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken waar je op dient te letten. Vandaag vertel ik waar je op moet letten

Een gebrek aan energie of misselijkheid in met name het eerste trimester kan er nog wel eens voor zorgen dat je er niet aan moet denken om te gaan sporten. Toch is het voor jou en je baby ontzettend goed om ook tijdens je zwangerschap te blijven sporten. Sterker nog, verloskundige en gynaecologen adviseren vrouwen lekker te blijven sporten.

Was je voor je zwangerschap niet zo van het sporten? Ga dan niet ineens fanatiek van start maar bouw het geheel rustig op, het liefst onder begeleiding.

De voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Normaal train je misschien naar een sportief doel toe tijdens het sporten. Jouw sportieve doel tijdens je zwangerschap is je bevalling. Een bevalling is met geen enkele sportieve inspanning te vergelijken maar 1 ding is zeker het is een enorme inspanning. Je hebt flinke kracht, flexibiliteit en conditie nodig om te bevallen. Door te blijven sporten tijdens je zwangerschap zal je de bevalling lichamelijk beter kunnen doorstaan.

Ook na de bevalling herstellen vrouwen die hebben gesport tijdens de zwangerschap sneller. Ook het oppakken van sporten gaat gemakkelijker na de bevalling. Je spieren zijn tijdens de zwangerschap al getraind en je bent dus sneller terug op je oude niveau.

Tijdens je zwangerschap is het daarnaast verstandig om je bekkenbodemspieren te trainen. Als je deze spieren goed traint is de kans op incontinentie en/of bekkeninstabiliteit kleiner.

Let op je hartslag

Als richtlijn wordt aangegeven dat je hartslag niet hoger dan 140 zou mogen zijn tijdens inspanning. Dit komt neer op ongeveer 60-70% van je maximale hartslag. Weet jij wat voor je zwangerschap jouw maximale hartslag was? Dan kun je dus uitrekenen waar voor jouw de grens ligt. Anders kun je de grens van 140 aanhouden. Indien je geen hartslagmeter hebt kun je de volgende vuistregel aanhouden:

“Zolang je niet buiten adem bent en gewoon een gesprek kunt voeren is je hartslag niet te hoog.”

Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Tijdens je zwangerschap vindt er een verandering plaats in je stofwisseling. Met name de verbranding van koolhydraten verloopt sneller. De hoeveelheid koolhydraten heeft invloed op je bloedsuikergehalte. Indien je gaat sporten en je onvoldoende koolhydraten hebt gegeten kun je een laag bloedsuikergehalte kunt krijgen. Zorg dus dat je voldoende koolhydraten tot je hebt genomen voor je gaat sporten. Je kunt hierbij denken aan een banaan. Niet alleen bevat een banaan koolhydraten maar is ook rijk aan kalium. Kalium helpt tegen vermoeidheid en geeft je snel energie.

Naast dat het belangrijk is om te eten, is het natuurlijk ook heel belangrijk om voldoende te drinken.

Luister goed naar je lichaam

Ben je erg moe, duizelig, heb je hoofdpijn of heb je laste van harde buiken? Dit zijn signalen van je lichaam. Luister goed naar de signalen die je lichaam je geeft tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap geeft je lichaam vaak heel duidelijk signalen. Het is aan jou om hier aan toe te geven.

Let op je lichaamstemperatuur

Uit proeven op dieren blijkt dat een verhoogde lichaamstemperatuur tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Het is dus belangrijk dat je zeker tijdens de eerste 3 maanden, maar ook hierna, let op je lichaamstemperatuur. Je kunt je natuurlijk luchtiger kleden dan je wellicht normaal tijdens het sporten zou doen, maar kijk ook naar de ruimte waar je sport. Hou je van een warm bad na het sporten of gewoon ter ontspanning? Let ook dan op de temperatuur en zorg dat het water niet warmer is dan 38 graden.

Rechte buikspieren trainen is een no go

Na je derde maand is het beter om de rechte buikspieren in je buik niet meer trainen. Door ze tijdens de zwangerschap te trainen ben je de spieren niet aan het verstevigen maar kunnen ze gaan wijken. Immers, door de groei van je baarmoeder zullen de buikspieren rekken en ontstaat er ruimte tussen de spieren. Schuine buikspieren mag je daarentegen wel tot het einde van je zwangerschap trainen. Deze spieren ondersteunen juist je groeiende buik en zijn dus essentieel.

Ga op onderzoek uit, vraag om advies en laat je begeleiden

Ga niet zomaar wat doen tijdens je zwangerschap. Ga zelf op onderzoek uit naar welke oefeningen je wel en niet mag doen. Op internet zijn veel betrouwbare bronnen te vinden die je hierover kunnen adviseren. Nog beter is het echter om advies te vragen aan een professional of je door een professional te laten begeleiden. In veel plaatsen worden sportactiviteiten voor zwangere aangeboden onder begeleiding. Denk hierbij aan ZwangerFit en Mom in Balance.

Binnenkort zal ik nog een aantal artikelen wijden aan de combinatie tussen zwanger zijn en sporten. Zo zal ik schrijven over mijn sportroutine tijdens mijn zwangerschap en ga ik op zoek naar comfortabele sportkleding voor tijdens je zwangerschap.

Tags: , , ,
Categorie: Baby, Legally-Fit, Sporten
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.