Legally-Baby: Zwangerschap Q&A

04.10.2018

Zwangerschaps Q&A

Onlangs vroeg ik op Instagram of jullie soms vragen hadden over mijn zwangerschap. Dat heb ik geweten! Heel erg bedankt voor alle reacties! Jullie reageerde massaal en ik kreeg heel veel vragen aan de hand waarvan ik dit Q&A artikel heb kunnen maken.

Hoe voel je je? 

Goed! Ik geniet met volle teugen van mijn zwangerschap en vind het echt magisch. Ja, natuurlijk heb ik last van kwaaltjes, maar dat weet je als je zwanger wilt worden, dat hoort er bij. Ik ben zo dankbaar voor hetgeen ik mee mag maken dat ik de ongemakken voor lief neem en er vaak juist de humor van in probeer te zien. Van kniezen op de bank ga je, je niet beter voelen. Sterker nog, als ik me echt niet zo fijn voel dan ga ik lekker sporten of neem ik een bad (uiteraard niet te warm).

Zelf heb ik bijvoorbeeld last van nachtmisselijkheid. In de praktijk houdt dit in dat ik vrijwel iedere nacht wakker word van de misselijkheid en daarna niet meer kan slapen. Niets helpt, behalve recht op in mijn bed gaan zitten. Dit zorgt er voor dat ik vaak maar 3 uur per nacht slaap. Dat is best heftig in combinatie met mijn werk.

Maar, zoals gezegd vind ik dat dit hoort bij het zwanger zijn en hoor je mij hier doorgaans niet over klagen. Mijn man is de enige die echt weet hoe het gaat en tegen wie ik vertel hoe ik me voel. Tegen de buitenwereld doe ik me vaak stoerder voor dan ik ben. Ik wil niet dat mijn kind later te horen krijgt dat zijn moeder continue aan het zuchten, kreunen en klagen was.

Tot hoeveel weken blijf je werken? 

Als alles goed gaat blijf ik tot 36 weken werken. Ik vind het werken momenteel heel fijn en alles gaat nu nog goed. Soms is het best heftig, zeker als ik van 08:30 tot 18:30 ben ingeroosterd en in combinatie met de korte nachten. Nu zorgt werk echter ook voor de welkome afleiding. Als ik niet zou werken zou ik namelijk echt 24/7 met de kleine man bezig zijn en het is wel goed om nu afleiding te hebben. Daarnaast vind ik mijn werk en mijn collega’s gewoon heel erg leuk dus werken is geen straf.

Hoe ga je de baby met werk en huishouden combineren?

Na mijn verlof ga ik 3 dagen in de week werken. Een deel hiervan neem ik op in de vorm van ouderschapsverlof. Mijn man blijft fulltime werken. Iedereen heeft natuurlijk een eigen voorkeur over de combinatie tussen werk en kindje en ik kies er voor om zelf een groot deel van deze zorg op mij te nemen. Laatst werd mij gevraagd of ik dit geen opoffering vond. Maar dat vind ik het zeker niet. Ik heb een hele leuke baan die ik niet zou willen missen, maar mijn prioriteit ligt straks bij ons mannetje. Ik vind het heel belangrijk om zelf een groot deel van de zorg op mij te nemen. Daarnaast wil ik niets liever dan heel veel tijd doorbrengen met ons kindje.

Qua het huishouden hebben wij een vrij gelijkwaardige verdeling. Dat zal straks iets verschuiven, maar we vinden het wel belangrijk om dit samen te blijven doen. Het liefst zouden we ook iedere 2 weken een schoonmaakster willen hebben voor 2/3 uur per keer, die de grotere klussen doet. Helaas hebben we onze schoonmaak engel nog niet gevonden. Mocht je nog een super tip hebben voor iemand in Haarlem, let me know!

Hoe regelen jullie de opvang?

Onze kleine man gaat, zodra ik ga werken, 2 dagen in de week naar de opvang en 1 dag in de week naar mijn schoonouders. Ik vind het belangrijk dat hij naar een opvang gaat zodat hij ook met andere kindjes om leert gaan. Maar het idee dat ik hem daar straks voor het eerst achter moet laten….. Ik begin al te huilen bij het idee.

Waren jullie snel zwanger?

Ja, we hebben heel veel mazzel en geluk gehad en waren snel zwanger. Helaas is echter de eerste zwangerschap na 13 weken misgelopen. Toen ik hiervan lichamelijk was hersteld had ik gelukkig heel snel weer een positieve test in handen.

Hoeveel kinderen wil je? 

Als het ons gegund is zouden wij graag 2 kindjes willen. Voor ons zou dat een heel mooi aantal zijn en pure rijkdom. Omdat ik zelf enig kind ben en altijd een broer of zus heb gemist zou ik dit graag wel aan ons kindje willen bieden. Maar nogmaals, een kind krijgen is een wonder dus we moeten afwachten of ons dat gegund is.

Gaan jullie je kindje herkenbaar delen op social media? 

Momenteel zeg ik nee, op de eerste foto na de geboorte na. Maar wellicht ga ik daar na de bevalling ineens heel anders over denken. Voor nu vind ik het gewoon geen fijn idee dat ons kindje op het world wide web zweeft en dat iedereen met zijn foto kan doen wat zij willen. De afgelopen jaren zijn veel foto’s van mij of van mijn blog gebruikt/misbruikt en ik moet er niet aan denken dat dit met foto’s van hem zou kunnen gebeuren.

Daarnaast vind ik het niet aan mij om al die foto’s van hem op het web te zetten. Als hij dat later wil, mag hij dat zelf doen. Wij zullen dan ook iedereen vragen geen foto’s van ons kindje op social media te delen. Via whatsapp zal ik mijn vriendinnen en familie echter wel gaan spammen vrees ik.

Hebben jullie al een naam? Zo ja, wat voor een soort naam? 

We hebben een naam. Wat voor een soort naam het gaat worden houden we nog even geheim tot de kleine man is geboren. Sinds we de naam hebben, ben ik al als de dood dat ik mijn mond voorbij praat. Dat laatste is trouwens nog niet gebeurd hoor. Maar om te voorkomen dat ik zelf teveel los laat of iemand de naam zou kunnen gissen zeg ik er nog even niets over. Wait and see.

Krijgt jullie kindje ook een tweede naam?

Ja, wij hebben er voor gekozen om ons kindje meerdere namen te geven. Ook deze, de hoeveelheid namen en het soort namen houden we nog even geheim, sorry!

Wil je borstvoeding gaan geven? 

Ik wil zeker gaan proberen om borstvoeding te geven. Het lijkt me heel mooi om op die manier mijn kindje te kunnen voeden en denk dat het voor de band tussen mij en de kleine ook heel mooi is. Ik weet echter ook dat het geven van borstvoeding niet alleen maar leuk is. Om mij heen heb ik hier genoeg voorbeelden van gezien. Het is dan ook mijn idee om het met volle inzet en moed te gaan proberen, maar wat niet gaat, gaat niet. Wat vooral belangrijk is, is dat iedere mama de keuze maakt waar zij zich het beste bij voelt. Als jij doet wat jou het beste lijkt of wat voor jou het beste voelt dan denk ik dat dit ook voor je kindje de beste keuze is.

Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Ik heb een medische indicatie dus deze keuze is er voor mij niet. Als ik de keuze wel had gehad, dan had ik echter ook voor het ziekenhuis gekozen. Het idee dat daar mensen zijn die eventuele zorg kunnen verlenen indien nodig vind ik een geruststellend idee.

Hoe bereid je je voor op de bevalling en hoe kijk je er tegen aan?

Sinds ik 19 weken zwanger ben, doe ik mee met een zwangerschaps bootcamp. Ik denk dat het voor de bevalling heel belangrijk is om fit te zijn, dus sporten vind ik tijdens mijn zwangerschap heel belangrijk. Daarnaast volg ik een yoga-puf cursus iedere woensdag avond. Naast yoga leren we daar in wekelijkse thema’s over de bevalling, inclusief 1 partner les. Last but not least ben ik naar info avonden geweest van het ziekenhuis over bevallen en borstvoeding. Over dat laatste wil ik tijdens mijn verlof nog een boek gaan lezen.

Ik kijk heel erg uit naar de bevalling, het lijkt me geweldig om straks ons mannetje voor het eerst te mogen ontmoeten. Alleen al bij het idee begin ik te huilen (hormonen…). Ik heb nog nooit gehoord dat een bevalling leuk is en je weet dat het pijn gaat doen. Maar net als bij de kwaaltjes, dat weet je als je zwanger wilt worden. Angst heb ik dus helemaal niet en ik maak me er ook totaal niet druk over, er zijn dagelijks zoveel vrouwen die bevallen, dan moet ik het ook wel kunnen. Of zoals mijn gynaecoloog zegt: er is er nog nooit een blijven zitten.

Loop je nog hard? 

Nee, al vrij snel vond ik psychisch het idee van hardlopen niet meer prettig. Maar als je mij nu vraagt waar ik me (naast bepaalde voedingsmiddelen) het meeste op verheug na de bevalling dan is dat zeker weten hardlopen. Voor mij is hardlopen de ideale manier om me af te reageren en te ontspannen en dat mis ik nu zeker. Over mijn sportroutine tijdens mijn zwangerschap schreef ik trouwens onlangs een artikel.

Wat zijn je cravings en wat vind je juist niet meer lekker?

Gek genoeg heb ik niet echt cravings…. Ik had het wel grappig gevonden om ineens iets heel lekker te vinden wat ik normaal nooit eet. Ik eet juist minder dingen. Waar ik voorheen met grote regelmaat (lees; dagelijks) chocolade at, nu moet ik er niet meer aan denken. Geef mij maar appels en druiven, daar word ik veel gelukkiger van momenteel.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en mocht je nog meer vragen hebben, laat dan een reactie achter onder deze post. 

Tags: , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Ester 04.10.2018

  Zo mooi zwanger, zn mooie stijl qua inrichten/kleding. Die naam zal hoogst waarschijnlijk ook geheel stijlvol zijn! Ben benieuwd! Doe rustig aan! Groetjes uit Zuid-Limburg

 • Reageer Chrisy 05.10.2018

  Ik weet niet wat het is maar ik word zo blij van jouw zwangerschap en alles wat je er over wilt delen met ons. Dank daarvoor! Het is je gegund! 🙂

 • Reageer Renske - Rennebol 15.10.2018

  Ik was al even niet meer op je site geweest dus allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap! En ik heb al even rondgeneust voordat ik dit berichtje schrijf, wat een leuke stylen heb je!

  Groetjes,
  Renske

  • Reageer Stacey 16.10.2018

   Hi Renske, wat een onwijs lief en leuk berichtje! Dank je wel 🙂

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.