Legally-Brunette: DIY Woord punniken

07.12.2018

DIY Woord punniken

Tijdens mijn verlof vind ik het soms knap lastig om de dag door te komen. Stil zitten en niets doen is niet bepaald een van mijn kwaliteiten. Om mezelf te vermaken ben ik begonnen met punniken. Moeilijk is het allerminst, ik durf te wedden dat iedereen dit kan. Met de gepunnikte draad kun je de leukste figuren en namen maken. Vandaag leg ik in deze DIY woord punniken uit hoe je zelf een naam of vorm kan punniken. 

DIY Woord punniken

Punniken, je kent het wellicht nog wel van vroeger. Een houten poppetje en een lange draad. Voor je het wist had je een enorme sliert waar je vervolgens niets meer mee deed. Onlangs zag ik op Instagram een aantal leuke voorbeelden van namen die waren gepunnikt. Een korte zoektocht op Google leerde mij hoe ik het zelf zou moeten maken en dus ging ik van start. Het leuke aan deze DIY is dat je het kunt doen zonder er bij na te denken, oftewel je kunt lekker tv kijken ondertussen en het zorgt ook nog eens voor hele originele decoratie.

Benodigdheden:

– Een punnik poppetje
– Een dunne haaknaald
– Katoengaren
– Sterk ijzerdraad

Een punnik poppetje kun je in een handwerkwinkel kopen, maar ook gewoon bij de Action of Flying Tiger. De andere benodigdheden zoals garen, ijzerdraad en een haaknaald zijn tevens te koop bij een handwerkwinkel maar ook bij de Action of Xenos.

DIY Woord punniken

How to:

  1. Begin met punniken door de draad door het poppetje te halen.
  2. Sla de draad om het eerste haakje.
  3. Vervolgens sla je de draad over de ander en om het volgende haakje. Dit herhaal je tot je alle haakjes hebt gehad.
  4. Nu zorg je steeds dat er twee lusjes om het haakje heen zitten en je haalt de onderste steeds over de bovenste heen. Tussendoor trek je aan de draad onder uit het poppetje zodat de draad mooi strak blijft.
  5. Herhaal dit geheel eindeloos, tot je draad lang genoeg is om de vorm of naam te maken die je in gedachte hebt. Je kunt dit checken door met een enkele draad de vorm/naam te vormen.
  6. Je kunt je sliert afwerken door de draad los te knippen en de draad door de lusjes heen te trekken. Als je dit geheel goed aan trekt zit de draad goed vast aan het einde.
  7. Trek nu het ijzerdraad door de draad heen.
  8. De uiteindes zet je vast door er een klein haakje in te maken.
  9. Nu is het aan jou om met deze draad een mooie vorm te maken. Het valt aan te raden om na het vormen, even een boek op de vorm te leggen zodat hij mooi plat in model blijft.

Hierbij een aantal voorbeelden van wat je zou kunnen maken. Van decoratie voor cadeautjes tot kerstboom decoratie, namen en andere vormen. Ook heel leuk om cadeau te doen trouwens!

DIY Woord punniken

Geloof mij, ik ben creatief maar zeker niet handig. Als ik dit kan, dan kun jij het zeker. Succes met punniken!

Tags: , , , , ,
Categorie: DIY
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.