Legally-Baby: Olivier 6 maanden

21.06.2019

Hoe cliché het ook moge zijn, het is waar. Als je een kindje hebt vliegt de tijd voorbij. Vorige week werd Olivier alweer 6 maanden. Tijd dus voor een update. Hoe gaat het met ons, hoe bevalt het moederschap en nog veel meer.

Intens veel liefde

Als je nog geen kindje hebt hoor je verhalen over onvoorwaardelijke liefde. Natuurlijk kon ik mij daar een voorstelling bij maken, maar het is echt waar, ik hou onvoorwaardelijk veel van mijn kindje en zelfs zoveel dat het soms letterlijk pijn doet.

Met enige regelmaat biggelen er tranen van geluk over mijn wangen.

Olivier doet het tot op heden heel erg goed. Hij is intens vrolijk, heeft een eerste tandje dat langzaam door komt en ontwikkeld zich goed. Op de maandag en vrijdag ben ik de hele dag alleen met hem en die dagen zijn echt feestjes. Samen spelen, boekjes lezen, zingen, wandelen, het is allemaal even leuk.

De eerste maanden vond ik intens. Intens veel liefde, intens veel onzekerheid, intens veel geluk, intens vermoeid, ga zo maar door. Inmiddels overheerst het intense geluk en liefde.

Zo trots

Zoals jullie misschien wel merken uit bovenstaande ben ik intens trots op mijn kindje, onze Ollie. Iedere mama roept dit, maar ik heb echt een heel erg leuk, vrolijk, gezellig en bovenal knap kindje.

Hoewel wij heel bewust gekozen hebben om Olivier niet herkenbaar in beeld te brengen en ik nog altijd vierkant achter deze keuze sta, vind ik dat soms best wel eens lastig. Die leuke foto of dat leuke filmpje zou ik namelijk graag met mensen willen delen. Maar om nu dagelijks vrienden te spammen met allemaal foto’s en filmpjes, daar zit (bijna) niemand op te wachten natuurlijk. Gelukkig vinden de opa’s en oma’s het wel heel leuk om veel foto’s en filmpjes te ontvangen.

Voeding

Over dit onderwerp heb ik al een tijdje niet meer iets gedeeld. Toch is dit een hot topic bij ons thuis. Zoals sommige misschien in de 1 maand update en 3 maanden update hebben gelezen, was borstvoeding een dingetje. Maar dat niet alleen, want ook flesvoeding verliep niet helemaal vlekkeloos. Olivier had veel klachten tijdens en na het drinken waardoor ik al langere tijd een koemelk allergie vermoedde. Na veel bezoekjes aan de huisarts en op mijn strepen staan zijn we begonnen met het uitbannen van koemelk in zijn dieet en zie daar, geen klachten meer en een intens vrolijk mannetje. Zo zie je maar weer dat moederinstinct echt bestaat en je het als moeder vaak bij het rechte eind hebt. Inmiddels geven we hem dus al enige tijd koemelk vrije voeding en dat gaat heel goed.

Vaste voeding, groente en dergelijke, daar heeft Olivier nog niet veel mee. Hij vindt de substantie in zijn mond momenteel maar niets. Dat komt van zelf ook wel goed, voorlopig zijn we al heel blij dat hij zijn flessen goed drinkt.

Meer over de borstvoeding volgt volgende week. Dan publiceer ik eindelijk het lang verwachtte verhaal waarin ik vertel over mijn ervaringen met borstvoeding.

Onzekerheid en zorgen

‘Zodra je zwanger bent beginnen de zorgen’ zegt mijn moeder altijd en ze heeft gelijk. Zodra je zwanger bent ga je je zorgen maken om je kindje. Dat opzich is natuurlijk helemaal niet erg en hoort er bij. Ik heb echter ook een tijd gehad waarin de zorgen de overhand namen. Weken lang sliep ik slecht omdat ik mij continue zorgen maakte. Heeft hij het niet te warm, te koud, kan dat knuffeltje in zijn bed geen kwaad en ga zo maar door. Door de adrenaline die daarbij kwam kijken was dat best een intensieve periode. Natuurlijk maak ik mij nog steeds vaak zorgen om Olivier, maar tegenwoordig kan ik dar gelukkig een stuk beter kanaliseren.

Een van de lastigste dingen aan het moederschap vind ik de onzekerheid die er bij komt kijken. Doe ik het wel goed voor mijn kindje? Hoewel ik over het algemeen weet dat ik het goed doe als moeder, ben ik toch vaak onzeker. Die onzekerheid wordt in mijn geval veelal veroorzaakt door anderen. Opmerkingen als: ‘Zou je dat nou wel zo doen’, ‘Kijk je wel uit’, ‘Ik vind het maar eng wat je doet’, ‘Je kunt het beter zo doen’, ‘Dat moet je zo doen’ ‘Je doet ook zo druk’ etc.

In mijn omgeving hoor ik het vaak onder moeders die het moeilijk hebben met mensen die ongevraagd hun mening, oordeel of advies geven. Hoewel het veelal met goede bedoelingen wordt gedaan kan het op de ander verwijtend over komen of als kritiek. Natuurlijk zie je wel eens dingen die je zelf anders zou doen, dingen die jij niet zou doen of waar jij meer ervaring mee hebt, maar iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Het zou zo mooi zijn als vrouwen elkaar eens niet zo bekritiseren en elkaar steunen in plaats van elkaar afvallen en bekritiseren.

Nu ben ik al vrij onzeker van mijzelf, dus als ik zo iets hoor, dan kan ik dat mijzelf heel erg aantrekken en daar dagen door van de leg zijn. Een manier om mijn onzekerheid te ondervangen is door heel veel te lezen. Het liefst lees ik wel 10 artikelen of boeken over 1 onderwerp. Door veel te lezen kan ik gedegen mijn keuzes onderbouwen. Maar die opmerkingen vervolgens links laten liggen, daar kan ik nog wel wat meer over lezen ;).

Hakuna matata

Een mooie overgang van de onzekerheid naar Hakuna Matata, hetgeen ‘geen zorgen’ of ‘wind je niet op’ betekent. Het liedje is momenteel een dikke hit hier in huis. Onlangs zong ik het voor het eerst voor Olivier en begon hij te schaterlachen. Je begrijpt, ik zing het liedje nu zo’n 20 keer per dag (minstens). Daarnaast heb ik direct een hele afspeellijst gemaakt op Spotify met allerlei van dat soort liedjes. Liedjes zingen deden we al dagelijks (de mensen die mij kennen weten dat ik ooit de droom had om in het theater te staan). Maar de laatste weken zie ik hem ook echt zichtbaar genieten van het zingen, zeker als ik daarbij dans of in mijn handen klap. Op dit moment is hij dus mijn grootste fan en daar geniet ik van voor zolang hij het leuk vindt.

En terwijl ik Hakuna Matata zing, zal ik voortaan in mijn achterhoofd houden mij niet zoveel aan te trekken van wat andere mensen zeggen.

Tags: , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.