DIY Zwangerschapsdagboek

25.07.2019
Zwangerschapsdagboek

Er zijn tal van zwangerschapsdagboeken op de markt. Ondanks dit grote aanbod wilde ik liever zelf aan de slag met een dagboek tijdens mijn zwangerschap waarin ik alles kwijt kon. Vandaag deel ik hoe ik dit heb aangepakt, tips en beelden voor een DIY zwangerschapsdagboek.

Naar aanleiding van de vele vragen die ik via Instagram heb ontvangen over mijn zwangerschapsdagboek heb ik besloten hier een artikel aan te wijden. Na tientallen DM’s met vragen hoe ik het heb aangepakt, of ik voorbeelden kan geven en layouts, leek het mij handiger om in 1 artikel veel van deze vragen te beantwoorden. Mocht je echter na het lezen van dit artikel alsnog vragen hebben, laat het me dan weten.

Waarom een zelf ontworpen zwangerschapsdagboek?

Toen ik voor het eerst zwanger werd, hetgeen helaas uitliep op een miskraam, begon ik gelijk te schrijven in een van de standaard zwangerschapsdagboeken. Al snel merkte ik echter dat ik er niet helemaal mijn ei in kwijt kon. Omdat ik zelf nogal visueel ben ingesteld wilde ik meer foto’s plakken dan mogelijk was in het boek en vond ik de standaard vragen na 3 weken al niet meer heel boeiend. Tijd dus om zelf een dagboek te maken middels een fotoboek editor.

Het maken van een zwangerschapsdagboek

Omdat ik vrijwel al mijn fotoboeken maak via Albelli heb ik ook dit boek via Albelli gemaakt. (No spon) Maar uiteraard kun je iedere willekeurige editor en aanbieder gebruiken. Waar jij je maar prettig bij voelt.

 1. In eerste instantie ben ik wekelijks in mijn telefoon notities gaan maken van de betreffende week. Hierin hield ik bij hoe ik die week de zwangerschap had ervaren. Of er nog gekke klachten waren, cravings etc. De ene week had ik een enorm verhaal, de andere week was het wat korter.
 2. Op mijn laptop bewaarde ik ondertussen per week in een mapje de foto’s van die betreffende week.
 3. Toen ik 20 weken zwanger was en de lang verwachtte 20 weken echo eindelijk was gemaakt, ben ik alle geschreven stukjes tot dan toe in de editor van het boek gaan zetten. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s en tekst van een betreffende week, heb ik 1 of 2 pagina’s gevuld met die betreffende week.
 4. Tijdens mijn verlof heb ik 1 groot geheel van alles gemaakt en ben ik uren bezig geweest met het puzzelen aan de layout. Nu ben ik een perfectionist wat dat betreft en vind ik dat puzzelen heel erg leuk. Uiteraard kan je ook gewoon voor een standaard layout kiezen.
 5. Bepaalde gebeurtenissen hebben meer pagina’s gekregen. Zo heb ik een extra pagina gemaakt voor mijn babyshower en met echo’s.
 6. Zelf heb ik er voor gekozen om ook mijn bevallingsverhaal in het boek op te nemen. Ik heb dit helemaal voor Olivier uitgeschreven inclusief foto’s.

Hieronder zal ik een aantal foto’s delen van het fotoboek ter inspiratie. Ik heb de layouts dus grotendeels zelf gemaakt door gewoon heel veel te proberen en te schuiven.

Tips

 1. Wat ik je kan adviseren is om het schrijven bij te houden. Zet bijvoorbeeld wekelijks een reminder in je agenda op een vast moment van de week. Al is het maar 5 minuten. Schrijf even kort op hoe je de week hebt ervaren. Als je dit namelijk allemaal achteraf moet gaan bedenken is het veel minder accuraat en vergeet je misschien belangrijke en/of grappige dingen.
 2. Gebruik je verlof om de layout te doen. Tijdens je zwangerschap kun je wekelijks al je stukjes schrijven en wellicht ook de foto’s per week verzamelen. Tijdens je verlof heb je waarschijnlijk genoeg tijd om er een mooi geheel van te maken. Zodra de kleine er is kost het je dan alleen nog even een uurtje of 2 om de laatste puntjes op de i te zetten.
 3. Bedenk wat jij leuk had gevonden om te lezen als je moeder dit voor jou had bijgehouden. Zo vond ik het heel leuk om een tijd geleden de bonnetjes van de aankopen van mijn ouders terug te vinden. Zo hebben zij destijds bijvoorbeeld 700 gulden uitgegeven aan de kinderwagen.

Heb jij tijdens je zwangerschap een dagboek bijgehouden?

Tags: , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageer Ano 10.08.2019

  Mooi!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.