10x alles over babyhapjes incl. handige tips en recepten

04.09.2019

10X babyhapjes

Vanaf 4 maanden mag je beginnen met het geven van oefen hapjes aan je baby. De ene baby vindt het gelijk geweldig, de andere baby moet er nog niets van weten. Vandaag deel ik alles over babyhapjes. Van handig tips voor het bereiden en bewaren van hapjes tot een aantal recepten om mee te beginnen.

1. Wanneer begin je met (oefen) babyhapjes?

Vanaf 4 maanden mag je starten met het geven van oefen babyhapjes. Het ligt echter aan je kind of dit ook het beste startmoment is. Het ene kind is op deze leeftijd al erg geinteresseerd in eten, de ander nog niet. Zelf ben ik met 5 maanden begonnen met het geven van hapjes aan Olivier. Aanvankelijk wilde ik graag met 4 maanden al beginnen, maar omdat Olivier rond die tijd ziek werd heb ik gewacht tot hij weer beter was en weer helemaal was aangesterkt.

Bij oefen babyhapjes gaat het ook niet om de hoeveelheid dat een kindje eet, maar om het wennen aan de smaken en texturen van de hapjes. Begin dus met kleine porties.

De eerste maanden vond Olivier hele concept van eten maar niets. Pas toen ze op de opvang rond 6 maanden hem een fruit hapje gaven bleek hij dat ineens heel lekker te vinden. Sindsdien gaat ook het eten van groente hapjes een stuk beter. Omdat wij, zoals geadviseerd wordt, eerst louter groente hebben aangeboden, waren wij zelf nog niet met fruit begonnen.

2. Zoete groente

Er wordt geadviseerd om met groente te beginnen bij het geven van oefenhapjes en deze groente vervolgens minimaal 3 keer achter elkaar te geven.

Wij zijn bij Olivier begonnen met het geven van zoete groente zoals wortel. Vervolgens hebben wij pompoen, zoete aardappel, bloemkool en broccoli gegeven. Inmiddels eet hij vrijwel alle soorten groente. Als het eten van groente goed gaat, dan kun je ook beginnen met het geven van fruit. Als je het op deze manier op bouwt is de kans dat je kindje went aan en een voorkeur heeft voor zoette smaken kleiner.

3. Het wordt een zooitje

Uit reflex duwen kindjes in het begin het eten weer naar buiten, dit betekent dus niet dat ze het niet lekker vinden, maar ze moeten gewoon nog leren hoe ze met het vaste voedsel om moeten gaan. Laat je hier dus niet door foppen. Daarnaast is het, met het oog op dit reflex, handig om gebruik te maken van een grote slabber. Het kan wel eens een zooitje worden namelijk. 😉

Bij o.a. de IKEA en Zeeman verkopen ze schortjes die handig zijn om de leuke kleding van je kindje te beschermen tegen de vlekken van de babyhapjes. Deze bedekken een groot oppervlak en zijn makkelijk af te nemen.

10X babyhapjes

4. Het bereiden van babyhapjes

Zelf heb ik de keuze gemaakt om het eten van Olivier zelf te bereiden en te pureren. Dat doe ik met de Babymoov Nutribaby welke ik via bol.com. heb gekocht Uiteraard kun je er ook voor kiezen om potjes/knijpzakjes te gebruiken of een andere methode te gebruiken zoals Rapley.

Omdat het bereiden van de babyhapjes best arbeidsintensief is, bereid ik de hapjes vaak vooruit. Ik stoom de groente allemaal apart in het apparaat, pureer dit vervolgens helemaal fijn. Het apparaat dat ik gebruik kan pureren op verschillende standen, zodat de voeding steeds iets grover aan kan bieden.

5. Het bewaren van babyhapjes

GROENTES
De groentes die ik per soort heb bereid, vries ik vervolgens ook per soort groente in. Dat invriezen doe ik in ijsblokvormpjes. Om ruimte te besparen, haal ik ze uit de vorm zodra ze bevroren zijn en doe de blokjes vervolgens in plastic zip zakjes (van de ikea). Op het zakje schrijf ik welk soort groente het is en de datum van bereiding. Op deze manier kan ik allerlei soorten combinaties maken.

Het makkelijkste is om silicone vormpjes te gebruiken. Deze vormpjes kun je maken uitdrukken. Let er wel op dat deze BPA vrij zijn. Ik gebruik de vormpjes van Prenatal.

FRUIT
Naast silicone vormpjes gebruik ik tevens de voedsel bakjes van Avent en nuby. In deze bakjes doe ik de door mij bereidde fruithapjes. Direct na het bereiden zet ik deze bakjes in de vriezer. Om te weten wat er in het bakje zit, plak ik een stukje plakband op de deksel en schrijf ik op het plakband met watervaste stift.

10X babyhapjes

6. Combineer en varieer

Meestal haal ik de avond van te voren een paar blokjes uit de vriezer en laat ik dit vervolgens ontdooien in de koelkast. Doordat de groentes per soort in vries kan ik alle soorten combinaties maken en uitproberen. In het begin gaf ik trouwens steeds 1 soort per keer, om te kijken hoe hij reageerde, maar nu wij weten dat hij goed reageert op alles combineer ik alles lekker met elkaar zodat hij een gevarieerd menu heeft.

In het begin at hij nog niet 1 blokje groente op, nu eet hij langzaam maar zeker steeds meer. Ik haal liever iets te veel uit de vriezer, dan te weinig.

7. Groente in de avond of in de middag?

Binnenkort zal ik een keer het schema van Olivier delen qua slapen en eten. Wat in ieder op zal vallen in ons schema is dat wij hem niet in de avond maar in de middag zijn groente hapje geven. Waarom? Het aanleren van nieuwe gewoontes en nieuwe smaken kost veel energie en gaat makkelijker als je uitgerust bent. Daarom zou het volgens de schrijfster van het boek Easy Peasy, Claire van den Heuvel, beter zijn om in de middag groente te geven.

Hoewel ik geen deskundige ben vind ik deze beredenering wel logisch klinken. Wij hebben er dus ook voor gekozen om dit over te nemen. Ook hebben wij bewust voor een opvang gekozen waar tussen de middag een warme (biologische) maaltijd wordt geserveerd. Soms kan het in onze planning wel eens onhandig uitkomen en geven we hem zijn groente in de avond. Wij merken dat hij dan minder goed eet. Dit kan natuurlijk ook heel persoonlijk zijn en per kindje verschillen.

In de avond geven wij Olivier een boterham. Persoonlijk vind ik dat ook heel handig. Zeker op dagen dat wij beide werken en we rond 18:00 uur thuis komen, zorgt het voor meer rust. De boterham gaat het heel gemakkelijk en rustig in, waardoor wij meer quality time hebben als gezin voordat Olivier om 19:00 uur naar bed toe gaat.

De drie favoriete hapjes van Olivier

8. Banaan met avocado
Ik gebruik hiervoor 2 bananen, 1 avocado, een paar druppels citroen en een eetlepel water. Afhankelijk van hoeveel je kindje eet zijn dit minimaal 3 fruit hapjes.

9. Spinazie, banaan en kiwi
Ik gebruik 20 blokjes diepvries spinazie, 1 banaan en 2 kiwi’s. Dit zijn uiteraard ook meerder porties.

10. Wortel, pomoen en zoete aardappel
Omdat ik aan mealprepping doe, maak ik grote hoeveelheden in een keer. Ik gebruik 200 gram wortel, 200 gram pompoen en 200 gram zoete aardappel. Daarvan maak ik heel veel blokjes die ik in deze samenstelling kan serveren.

Wat zijn de favoriete babyhapjes van jouw kindje? 

Tags: , , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Renske 30.10.2019

  Mooi stuk heb je geschreven, hier kan ik wel iets mee als ons meisje 4 maanden oud is.

  Groetjes,
  Renske

 • Reageer Merel 25.04.2020

  Leuk stuk om te lezen! Zelf ben ik nu 28 weken zwanger dus heel benieuwd hoe het straks bij ons allemaal gaat. Vraagje, gebruik jij de babymoov nu nog veel? of te wel zou je hem aanraden? Twijfel zelf nog beetje maar las dat je hem ook kunt gebruiken om flesjes op te warmen en te steriliseren en evt. hapjes te ontdooien dus dacht dan is het misschien wel handig om meteen vanaf geboorte in huis te hebben om in eerste instantie daarvoor te gebruiken en later voor hapjes.

  alvast dank!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.