Je kind onherkenbaar op social media – tips, trics en ervaringen

07.10.2019

Je kind onherkenbaar op social mediaPlaats je, je kind onherkenbaar of herkenbaar op social media? Al voor de geboorte van Olivier schreef ik dat wij hem niet herkenbaar in beeld zouden brengen op social media. Na zijn geboorte schreef ik er een uitgebreid artikel over met daarin onze afwegingen en keuzes. Omdat ik merk dat veel mensen worstelen met de keuze en de vraag wat ze moeten doen, deel ik vandaag mijn ervaringen van de afgelopen 9 maanden en tips en trics bij het maken van de keuze en het onherkenbaar fotograferen.

Over het waarom wij Olivier niet herkenbaar in beeld brengen online heb ik al eens geschreven. Het artikel kun je hier terug lezen.

Mijn ervaringen

Ik sta vierkant achter onze keuze om ons kind onherkenbaar op social media te delen. Dat neemt echter niet weg dat ik het heel vaak lastig vind. Zoals iedere ouder ben ook ik ontzettend trots op mijn kindje en zou ik het liefst aan de hele wereld willen laten zien hoe leuk, lief en knap hij is. Soms heb je een foto die je voor je gevoel gewoon met de wereld ‘moet’ delen. Dat niet doen vind ik dan vaak heel erg lastig.

‘Jouw kind is zeker heel lelijk, dat je hem niet herkenbaar deelt.’

Bovenstaande tekst ontving ik op Instagram. Gelukkig was dit een uitzondering. Maar op social media krijg ik vaker vragen over het waarom, dat mensen mij niet meer volgen omdat het niet leuk is als ze Olivier niet kunnen zien of mensen die het stom vinden dat ik soms slechts zijn achterhoofd, handen of voeten plaats. Iedereen mag natuurlijk iets vinden van onze keuze en als zij mij willen ontvolgen dan moeten ze dat ook zeker doen, daar lig ik geen nacht wakker van om heel eerlijk te zijn. Maar ik ben wel verrast over de hoeveelheid mensen die hun mening met mij delen over het feit dat wij Olivier louter onherkenbaar delen. Zelf denk ik dat het ook verschil maakt of je zelf een kindje hebt of niet.

Wilvantien en KellyCaresse waren de eerste influencers die ik volgde die de keuze maakte om hun kind onherkenbaar online te delen. (Beide zijn overigens overgestapt en delen hun kinderen nu wel herkenbaar). Toen ik nog geen moeder was en ook nog niet met het moederschap bezig was vond ik dat raar en stiekem ook een beetje stom als mensen hun kind niet (herkenbaar) deelde online.

Sharenting

De term sharenting vond ik onlangs in een artikel en vond ik erg toepasselijk. Tegenwoordig delen we heel veel van ons leven en dus vaak ook van onze kinderen. Toch hebben onze kinderen er niet voor gekozen. Zij hebben, zeker als ze heel jong zijn, nog geen invloed op wat jij wel en niet post. Nu zijn de meeste kinderen en jongeren hier zich niet erg bewust van en plaatsen zij vaak zelf ook veel. Maar er komt natuurlijk een moment dat ze bijvoorbeeld gaan solliciteren en gegoogled worden door een potentiële werkgever. Is het dan wenselijk dat je hele leven online terug te vinden is?

Het staat online, dus iedereen kan het opslaan, delen en verspreiden.

Een van de redenen dat wij Olivier onherkenbaar op social media delen is de reden dat zodra iets online staat je het niet meer in de hand hebt. Iedereen kan een foto opslaan en zelfs verder verspreiden. Dat vind ik een heel naar idee. Onlangs gebeurde dit met een foto waar Olivier onherkenbaar op is afgebeeld. Hoewel hij onherkenbaar is op de afbeelding vond ik het verschrikkelijk, dat iemand anders besloot mijn kind (ook nog eens voor een commercieel doel) te gebruiken.

Vragen die jij jezelf kunt stellen

1. Wat wil ik van mijn kindje delen online?
2. Wat zou ik er zelf van vinden als er (baby) foto’s van mij online zouden staan?
3. Wie mogen foto’s van ons kind delen?
4. Hoe gaan we foto’s delen? (Openbaar, besloten profiel etc.)
5. Wil ik dat mensen foto’s van mijn kindje op kunnen slaan, delen of verspreiden?

Onherkenbaar fotograferen 3 tips

1. Varieer: het is niet leuk om alleen het achterhoofd van je kindje te laten zien. Varieer dus met de foto’s die je maakt, de ene keer laat je een handje zien, dan een voetje, dan het hoofdje.
2. Wissel van perspectief: Probeer met het perspectief van waaruit je fotografeert te varieren, dus van achter, boven, onder etc. zo krijg je steeds andere plaatjes.
3. Maak gebruik van de omgeving: Een emoticon op je kindjes gezicht plaatsen of een foto blurren kan natuurlijk. Toch kun je ook door de omgeving zorgen dat je kindje onherkenbaar is. Is je kindje met blokken aan het spelen, probeer dan het moment vast te leggen dat hij/zij net een blok voor het hoofd heeft. Kruipt je kindje door de kamer? Leg dan het moment vast dat het net met het hoofdje ergens achter zit. Zo kun je op een natuurlijke manier een situatie vast leggen zonder je kindje onherkenbaar te hoeven maken achteraf.

Nogmaals en wellicht ten overvloede, welke keuze je ook maakt over het wel of niet (herkenbaar) in beeld brengen van je kindje online, het is oke. Het is jouw keuze. Ik heb absoluut geen oordeel over mensen die hun kindje wel herkenbaar online plaatsen! 

Tags: , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.