10x Onze favoriete kinderboeken

02.11.2019

Favoriete kinderboeken

Inmiddels ben ik alweer 10 maanden de trotse mama van Olivier. Al maanden lees ik hem dagelijks voor en zowel hij als ik hebben dus onze favorieten ontwikkeld. Vandaag deel ik 10x onze favorieten kinderboeken. Van voorleesboeken tot speelboekjes dit zijn de kinderboeken die momenteel favoriet zijn bij ons thuis. 

(voor)lezen is goed voor de ontwikkeling

Dat (voor)lezen goed is voor de ontwikkeling van je kindje is bij iedereen denk ik wel bekend. Niet alleen zorgt het voor een goede taalontwikkeling, het is ook goed voor de emotionele ontwikkeling van je kindje. Naast dat het goed is voor de ontwikkeling is het natuurlijk ook gewoon een fijn moment samen met je kind.

Wij hebben heel bewust veel kinderboeken gevraagd aan kraambezoek, om zo een grote collectie in huis te hebben. Naast onze eigen boeken is Olivier ook lid van de bibliotheek in Haarlem. Bij de bibliotheek hebben ze speciaal voor kleintjes het concept ‘boekenstart’. De kleintjes worden gratis lid en krijgen zelfs een koffertje met boekjes. In onze bibliotheek hebben ze een enorme collectie kinderboeken voor ook de allerkleinste. Zelfs stoffenboekjes zijn beschikbaar, welke na ieder gebruik worden gewassen.

Het is wat mij betreft een aanrader om lid te worden van de bibliotheek. Niet alleen is het handig dat je gratis boeken kunt lenen, het is ook een leuk uitje met je kind.

Voorleesboeken

Al ver voordat ik zwanger was kon ik mij verheugen op het voorlezen. Spannende verhalen en gekke stemmetjes, ik kan helemaal los tijdens het voorlezen. Momenteel is de spanningsboog van Olivier nog niet dusdanig lang dat ik enorme verhalen kan voorlezen, maar korte verhaaltjes vindt hij wel erg leuk.

Het ene boek is leuk geschreven en het andere boek heeft juist een hele mooie boodschap. Hieronder onze favorieten.

Gewoon zoals je bent 
Dit boek heb ik cadeau gehad na de geboorte van Olivier. Het is een mooi geïllustreerd boek met een hele mooie boodschap, je bent goed zoals je bent. Een boodschap die ik heel graag al van jongs af aan door wil geven aan Olivier en een boek dat ik dus regelmatig voorlees.

Dieren ABC

Dit mooi geïllustreerde boek vol met dieren is op rijm geschreven. Voor iedere letter van het alfabet wordt een dier beschreven en geïllustreerd. Niet alleen leest het leuk voor, het is ook een lust voor het oog om naar te kijken.

De mooiste vis van de zee
Dit boek vond ik er vroeger altijd al heel mooi uit zien, maar las ik toen nooit. Ik plaatste het daarom op de kraamlijst van Olivier. We kregen dit mooie boek van vrienden, een speciale editie met meerdere verhalen. Tijdens het voorlezen vroeg ik mij regelmatig af wie het leuker vond om het verhaal te lezen, Olivier of ik….. 😉

Raad eens hoeveel ik van je hou
Een favoriet boek bij velen is Raad eens hoeveel ik van je hou. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik het boek in mini formaat en in groot formaat van mijn studenten. De boodschap uit het boek raakt me telkens als ik het voorlees aan Olivier. Oneindige liefde en dankbaarheid dat ik hem in mijn armen mag hebben overheersen altijd aan het einde van het boekje. (Net als een stiekem traantje)

Muis
Hoewel ik zelf meer een liefhebber ben van de illustraties uit bovenstaande boeken, is Olivier gek op Muis. Het gebruik van primaire kleuren is voor hem veel leuker en interessanter om te bekijken. De teksten van muis zijn kort maar wel leuk om voor te lezen vind ik. Een boek dat dus voor beide leuk is.

Bovenstaande 5 boeken zijn favorieten wat betreft voorlezen. Het kiezen was lastig want we hebben nog veel meer leuke boeken thuis of geleend van de bibliotheek. Zo vind ik de voorleesboeken van Kikker, Woezel en Pip, Rupsje Nooitgenoeg en grote beer.

Speelboekjes

Hondje waar ben je
Flapjes boekjes zijn een grote hit bij ons thuis. In tegenstelling tot de meeste boekjes, zijn de flapjes in dit boek niet van papier maar van vilt, extra leuk. Wel moet ik zeggen dat Olivier hem met nu 10 maanden, al een beetje uitgespeeld heeft.

Paco en Mozart
Naast flapjes boekjes, is Olivier gek op boekjes met geluiden. Een van de eerste geluiden boekjes die ik kocht was Paco en Mozart. Niet alleen is het heel leuk om een boekje met geluiden erbij voor te lezen, klassieke muziek is ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling.

Bezig beertje blust de brand
Dit boekje kregen we als kraamcadeau en is momenteel de favoriet in huis. Als hij mag kiezen uit al zijn boekjes wordt steenvast dit boekje uit de stapel gehaald. Het zijn geen flapjes maar diverse beweegbare kartonnen onderdelen in het boek die het zo leuk maken. Olivier kan zelf met zijn vinger bepaalde onderdelen bewegen of uit het boek trekken. Omdat het boekje van dik karton is, blijft hij ondanks het intensieve gebruik mooi en heel.

Dikkie Dik in de dierentuin
Ook dit boek was een kraamcadeau. Dit klassieke flapjes boek vindt Olivier erg leuk, zeker als we de geluiden van de dieren er bij doen.

Badboekjes
Vanaf 3 maanden was Olivier gek op badboekjes. Hij vond het heel interessant om dingen in zijn mond te stoppen en dat kan natuurlijk geen kwaad bij een bad boekje. Sindsdien heb ik altijd standaard een badboekje in de luiertas. Olivier zijn favorieten zijn Nijntje tovert kleuren, een boekje dat kleurtjes krijgt in het water en het badboekje van Woezel en Pip.

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken?

Tags: ,
Categorie: Alles
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.