Slaapt hij al door? Ons doorslaap verhaal

06.06.2020

En slaapt hij al door?

Het is vast herkenbaar voor veel jonge ouders om de vraag ‘En slaapt hij/zij al door?’ te krijgen. Tot en met de 14e maand moest ik daar ontkennend op antwoorden, al viel het antwoord wel te raden gezien de steeds groter wordende wallen onder mijn ogen. Maar ergens in die 14e maand lag het omslagpunt en inmiddels slapen we meestal heerlijk door. Vandaag deel ik ons doorslaap verhaal. 

Toen Olivier net 4 weken oud was en ik hem kwam showen op het kantoor van mijn man kregen we de vraag volgens mij voor het eerst. De partner van het kantoor waar mijn man werkt vroeg het alsof het de normaalste zaak van de wereld zou zijn als ik daar ja op zou antwoorden. Naarmate de tijd vorderde kregen we de vraag steeds vaker. Ik merkte dat ik ging twijfelen aan mijzelf, aan ons, doen wij het dan wel goed als iedereen verwacht dat hij al doorslaapt? Op het moment dat je kindje eenmaal doorslaapt volgt de volgende vraag, maar hoe dan? 

Mijn verwachtingen

Tijdens mijn zwangerschap had ik al meer dan eens gelezen dat het gemiddeld 9 maanden duurt voordat een kindje doorslaapt. Daar hield ik mij aan vast. Dat Olivier de eerst periode niet doorsliep vond ik dan ook niet meer dan logisch. Ik vond het wel prima die nachtvoedingen en eigenlijk heb ik het altijd als qualitytime gezien. Samen knuffelen in bed of op de stoel in zijn kamer. Tijdens het drinken van de fles vertelde ik hem altijd over de dromen die ik had met hem. De reizen en avonturen die ik met hem en zijn vader wilde gaan beleven. Ik heb vrijwel altijd, hoe moe ik ook was, genoten van het moment met hem in mijn armen. 

3 hele nachten sliep hij door

Toen Olivier net 3,5e maand was, heeft hij 3 nachten doorgeslapen. Hij zeg ik, want ik niet. Inmiddels was ik zo gewend aan het ritme om wakker te worden en kolfde ik ook nog iedere nacht, dat ik gewoon wakker werd. Ik zou de week erna gaan beginnen met werken en de timing leek dus perfect, maar na die 3 dagen was het voorbij. Sterker nog, toen werd hij ziek, hield hij niets binnen gedurende 1,5/2 weken en werd dit opgevolgd door de wel bekende slaapregressie periode die de meeste kindjes rond 4 maanden doormaken. Daarna hebben we tot begin oktober geen nacht doorgeslapen. Ergens begin oktober leek het weer de goede kant op te gaan en sliep hij een paar nachten door, ook dit was niet van lange duur. 

Als hij dan eindelijk een (weliswaar korte) periode van doorslapen te pakken had, dan ging ik als een neuroot alles iedere avond precies het zelfde doen.

Als hij dan eindelijk een (weliswaar korte) periode van doorslapen te pakken had, dan ging ik als een neuroot alles iedere avond precies het zelfde doen. Ik was er op een gegeven moment heilig van overtuigd dat hij beter sliep als jij in zijn donkerblauwe puckababy slaapzak sliep dan als hij de witte versie aan had, deed ik het avondritueel in een speciale volgorde en gaf ik hem 4 kusjes ipv 3 omdat hij die ene keer dat ik er 4 gaf beter sliep. Herkenbaar voor iemand? 

Iedere nacht een fles, vaak wel 2 keer.

Olivier kwam minimaal 1 maar vaak wel 2 keer per nacht voor een voeding. De rest van de nacht ging prima op wat ‘speen incidenten’ na. De eerste 10 maanden van Olivier’s leven had hij die nachtvoedingen ook echt nodig. Hij at slecht, dronk slecht en zat qua gewicht ook aan de lage kant. Hoewel ze zeggen dat kinderen vanaf 6 maanden geen nachtvoedingen meer nodig hebben, had hij dit nog echt wel nodig. Afbouwen of cold turkey stoppen was dan ook geen optie. Vanaf ongeveer 10 maanden begon Olivier beter te eten en te drinken en kwam hij steeds dichter bij de hoeveelheden die een kindje van zijn leeftijd op een dag tot zich dient te nemen. Vanaf dat moment zijn wij gaan denken over het stoppen met de flessen. Cold turkey leek ons niets, dat zou alleen maar heel veel weerstand en tranen oproepen. We besloten te gaan afbouwen. Online las ik veel positieve verhalen over het steeds minder geven van melk. 

We begonnen met een schepje minder poeder en dezelfde hoeveelheid water als altijd. Na een paar dagen 2 schepjes minder en ook wat minder water. De volgende stap, 3 schepjes minder en minder water kwam na ongeveer 1,5e week, maar was geen succes. Hij was boos als hij de fles op had en was duidelijk niet tevreden met de hoeveelheden. Het gevolg was een kind dat volledig van de rel was en die de rest van de nacht weigerde te gaan slapen. Als snel gingen we daarom terug naar een fles van 180 cc met 5 scheppen. Dan sliepen we tenminste allemaal weer na de fles. Al vrij snel waren we dus weer terug bij af. Sterker nog, hij kwam naarmate hij ouder werd, steeds vaker ook voor een tweede nachtfles. 

Ik reed bijna de berm in door slaaptekort

Na 14 maanden van weinig slaap, waar je eigenlijk ook nog mijn zwangerschap a 9 maanden bij op kan tellen, waarin ik maximaal 3 uur per nacht sliep, was de bodem wel een beetje bereikt. Toen ik op weg naar werk mijn auto aan de kant van de weg moest zetten omdat ik mijn ogen niet meer open kon houden, wist ik dat er iets moest gaan veranderen. 

Op zoek naar een oplossing

Ik ben vrijwel alle lectuur gaan zoeken en lezen die ik kon vinden over slapen. Het tot mij nemen van heel veel verschillende informatie helpt mij persoonlijk erg goed bij het kunnen bepalen van de juiste route. Er zijn tal van methodes, schema’s en technieken maar ik geloof er zelf heilig in dat alleen de methode werkt die past bij jou, jullie gezin en je kindje. Wat voor de een werkt hoeft dus niet perse ook voor een ander te werken.

En toen sliep hij na anderhalve week door.

De hamvraag is natuurlijk, hoe hebben jullie dat dan gedaan? 

Wij hebben de methode van slaap kindje slaap toegepast in combinatie met de gentle sleep methode van Kim West. Ik heb er dus een beetje een combinatie van gemaakt. Met de gentle sleep method zijn we gestart en dit hebben we na een paar dagen langzaam omgezet in de methode van slaap kindje slaap.

Bij de gentle sleep methode is het uitgangspunt om je kindje niet te laten huilen. Zeker de eerste nachten toen Olivier (cold turkey) geen fles meer van ons kreeg, stond zijn volumeknop flink open, logisch. Hij had een patroon ontwikkeld en dat werd nu doorbroken. Door hem gerust te stellen en bij hem in de buurt te blijven viel hij na enige tijd in slaap. Onderdeel van deze techniek is hem niet te susses doormiddel van knuffelen, maar door bij hem in de buurt te zijn en dit steeds verder af te bouwen. Tijdens de eerste nachten werd hij vaak wakker en kwam het vrijwel niet van slapen. Het was pittig. Heel pittig. Menig keer heb ik huilend naast hem gezeten en voelde ik mij verschrikkelijk en een slechte moeder dat ik de fles niet langer aan hem gaf en dit hem zo verdrietig en boos maakte. Maar ik wist dat dit het juiste was en had gelukkig de steun van mijn man om door te zetten. 

Na een dag of 5/6 werden de nachten wat rustiger. Toen zijn we overgestapt op de methode van Slaap kindje slaap. Daarbij lieten we hem ‘murren’ en kwamen we om de paar minuten bij hem in zijn kamer, stelde we hem gerust en gingen weer weg. De tijd tussen die momenten wordt steeds groter en hij werd (meestal) steeds rustiger, waarna hij uiteindelijk in slaap viel. 

Na ongeveer 1,5e week sliep hij door. Wij nog niet, veel te veel gewend aan het nachtelijke wakker worden, maar ook dat kwam gelukkig snel goed. 

Omdat beide methodes vrij nauw luisteren en er een hele onderbouwing en techniek aan ten grondslag ligt kan ik aanraden beide methodes te lezen en kan ik de boeken niet in een paar alinea’s samenvatten in een artikel als deze. Het boek slaap kindje slaap is te koop bij o.a. Bol.com en ook het boek over de gentle sleep methode van Kim West is hier verkrijgbaar. Het Nederlandse boek ‘Slaap’ van Suzanne Willekes is gebasseerd op de methode van Kim West en ook een aanrader als je geïnteresseerd bent in de gentle sleep methode. 

En nu?

Sinds we 1,5e week doorgezet hebben, slapen we meestal als een roosje. Natuurlijk moeten we nog wel eens er uit voor een speen, of wordt hij eens een dag vroeg wakker. Maar dat is allemaal heel normaal en logisch. Het vergt dus wel wat van jezelf en je partner om door te zetten en door de zure appel heen te bijten, maar het is het waard! 

Heb jij veel slapeloze nachten (gehad?)

Tags: , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageer leoni 08.06.2020

    Geen slapeloze nachten, wel gebroken nachten die langer dan een jaar duurde. Momenteel denk ik 1 keer per twee weken dat ik eruit ga (mini is 18 maanden). We hebben geen speciale methode’s gebruikt, alleen gedaan wat goed voelde. Ik heb een tijd naast haar geslapen om vriendlief te ontlasten, die kon namelijk niet tegen gebroken nachten. Zodra er een speen kwijt was (had er altijd 2 in bed) of verlatingsangst hoefde ik alleen maar mijn arm door ledikantje te doen en haar handje vast te houden. Vaak stelde het haar al gerust dat ik naast haar lag en ze me hoorde.

    Voor ieder kind werkt wat anders denk ik en je moet als ouders vooral doen wat goed voelt. Fijn dat jullie weer goed doorslapen. Tip: Af en toe je baby uit logeren sturen of oma uitnodigen om te logeren om zelf een goede nachtrust te hebben doet wonderen voor je humeur en energie.. 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.