Tips en Trics voor een eerste (kinder)verjaardag

09.08.2020

Tips Trics eerste verjaardag

Het is alweer even geleden, de eerste verjaardag van Olivier. Het was een groot feest, waar ik maanden naar toe had geleefd. Soms vraag ik mij af of ik de voorbereidingen en voorpret niet net zo leuk vond als het feestje zelf. Feestjes organiseren, zorgen voor aankleding en cadeautjes, daar maak je mij echt blij mee. Vandaag deel ik mijn tips en trics voor een eerste (kinder)verjaardag.

Laat ik beginnen met een korte disclaimer. Ik vind het heel erg leuk om feestjes te organiseren en ik krijg energie van het speuren naar de perfecte decoratie. Uiteraard ben ik mij bewust van het feit dat eenjarige kindjes er nog geen erg in hebben dat ze jarig zijn, laat staan hoe hun verjaardag wordt gevoerd. Ik heb er echter voor gekozen om er veel tijd en energie in te stoppen omdat ik een eerste verjaardag een bijzondere gelegenheid vind en als trots mama graag een leuk feestje wilde geven. 

Begin op tijd

In de voorbereidingen van een feestje kan veel tijd gaan zitten. Omdat vrije tijd met een kindje vaak spaarzaam is, valt het aan te raden op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zo begon ik al begin september met de organisatie, terwijl de verjaardag van Olivier half december plaats vond. Mede omdat Olivier midden in de drukke feestmaand december jarig is, vonden we het ook verstandig al tijdig de uitnodigingen te versturen.

Thema

Wij kozen voor een thema voor het feestje. Hierdoor kon ik de aankleding en uitnodigingen in een stijl houden en wist ik waar ik naar op zoek moest gaan. Omdat Olivier gek is op dieren kozen wij voor het thema ‘Wild One’. Zowel de versiering als de uitnodigingen en traktaties waren in deze stijl. Andere thema’s die leuk zijn voor een eerste verjaardag kinderen zijn bijvoorbeeld: unicorns, bosdieren, boerderij, auto’s of prinsessen. Je zou ook voor een kleuren thema kunnen kiezen zoals blauw, roze of groen.

Decoratie

Je decoratie kun je afstemmen op je thema. Afhankelijk van de locatie en budget moet je bepalen wat je wilt hebben. Je kunt natuurlijk random vlaggetjes ophangen met ballonnen, maar je kunt ook helemaal los. Realiseer je wel dat je kind het verschil niet zal zien, dus dat je het vooral voor jezelf en je gasten doet. Op Pinterest vind je veel inspiratie voor het decoreren van een kinderverjaardag. Nadat ik een moodboard had gemaakt, maakte ik een lijstje met de items die ik nodig had en toen begon het speuren.

Waar ik de decoratie kocht? Eigenlijk overal en nergens, Action is natuurlijk een fijne winkel net als de Xenos, Blokker, Casa en Flying Tiger. Maar ook bestelde ik online een paar dingen via Ali Express en Partydeco.

Locatie

Indien je budget het toelaat en afhankelijk van het aantal gasten, zou je kunnen overwegen een locatie te huren. Wij hebben een december kindje en met al onze vrienden, familie en kindjes erbij zaten we al snel op 50 gasten. Dat in ons huis proppen in december, terwijl kinderen ondertussen ook nog willen spelen, dat zagen wij niet zitten. Bij ons om de hoek zit een speeltuin met een huisje die op werkdagen als peuterspeelzaal wordt gebruikt. In de weekenden is het af te huren voor €65,00 per dag (als je lid bent van de speeltuin). Wij besloten dit te doen. We mochten hier zelf zorgen voor de consumpties en moesten het uiteraard weer netjes achter laten. Voor de kindjes lag hier ruim voldoende speelgoed en bij droog weer hadden ze ook in de speeltuin kunnen spelen. Zoals deze locatie zijn er velen, denk bijvoorbeeld aan huisjes van de scouting of buurthuizen.

Cadeautips

Wat een leuk cadeau is voor je kindje is uiteraard afhankelijk van de voorkeuren en ontwikkeling van je kindje. Staar je dus niet blind op wat anderen hun kindje cadeau hebben gegeven, maar kijk naar jouw kindje. Voor je gasten zou je een online lijstje kunnen maken met dingen die jullie kindje leuk zou vinden. Let er op dat je ook cadeautjes voor kleine prijsjes op het lijstje zet en laat ook voldoende ruimte aan mensen om zelf met een leuk cadeau te komen. Wij hebben vooral boekjes gevraagd aan onze gasten, van boekjes kun je er nooit genoeg hebben en ze zijn er in allerlei prijzen.

Zelf kozen wij er voor om een keukentje van Ikea te geven. Het keukentje heb ik gepimpt zodat er er op de achterkant schoolbord verf zit en is voorzien van een (plastic) tegelwand.

 • Boeken
 • Lego
 • Tipi tent
 • Loopfiets
 • Wobbel
 • Knuffels
 • Poppen
 • Activiteiten kubus (motorisch ontwikkelingsspeelgoed)
 • Cadeaukaarten
 • Kleding
 • Herinneringen, bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin, speeltuin etc.

Hapjes en drankjes

Probeer het jezelf tijdens het feestje zo makkelijk mogelijk te maken. Als je alleen maar in de keuken staat of continue alleen maar drankjes aan het inschenken bent, kun je zelf niet genieten. Wij gaven aan, het eerste drankje in te schenken, daarna konden mensen zelf hun drankje pakken.

Qua hapjes ging mijn aandacht vooral uit naar de taart. De dagen voorafgaand aan het feestje stond ik iedere avond in de keuken om te bakken. Ik maakte voor de kinderen suikervrije bananenmuffins en wortelcake met een suikervrije frosting van cashewnoten (deze kun je in dit recept vinden). Als smashcake maakte ik een klein taartje op basis van het recept voor de suikervrije bananenmuffins met frosting. Voor de volwassenen maakte ik een naked layer taart.

Verder had ik wat nootjes en chips op tafel staan en een schaal met gezonde snacks zoals snoeptomaten, wortel en komkommer met hummus.

Traktatie

Op het kinderdagverblijf waar Olivier 2 dagen per week heen gaat, trakteerde hij ook geheel in het thema van zijn verjaardagsfeestje. Ik kocht bij de Action plastic wilde dieren, die ik gebruikte als basis voor de traktatie. Ik kocht doosjes rozijntjes van ‘De kleine keuken’ en pakte deze in, in bruin papier. Met een touwtje bond ik deze op de rug van de dieren met een kaartje. De dieren versierde ik met een kleurrijk hoedje.

Voor de gasten van ons feestje had ik ook een traktatie als bedankje voor hun aanwezigheid. Ik kocht doorzichtige zakjes bij de Action en maakte op basis van de uitnodiging een header voor aan de zakjes. In de zakjes deed ik dieren snoepjes zoals apenkoppen. Een leuke manier om mensen te bedanken voor hun bezoek aan het feestje.

Leg herinneringen vast

Hoe leuk is het om voor altijd leuke foto’s te hebben van een eerste verjaardag? Het is immers een hele speciale verjaardag, althans zo heb ik het ervaren. Mijn tip is om meerdere mensen te vragen om foto’s te maken tijdens het feestje, zodat jij je daar tijdens het feestje geen zorgen over hoeft te maken. Ik maakte de fout het aan 1 iemand te vragen die het vergat en heb om die reden bijna geen foto’s, daar baal ik nog steeds heel erg van.

Wat je kunt doen met de foto’s? Stuur de aanwezigen een bedankt berichtje met een foto, digitaal of als kaartje. Maak een fotoboek ter herinnering of koop een verjaardagsboek waar je ieder jaar herinneringen aan een verjaardag in kan documenteren. Zelf heb ik het verjaardagsboek van Maan Amsterdam.

Tags: , , , , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer El 09.08.2020

  Super leuk Stacey!!
  Je kan zo aan de slag als party planner
  De lat ligt hoog voor zijn 2e verjaardag

  • Reageer Stacey 09.08.2020

   Wat een lieve reactie, dank je wel! De lat ligt zeker hoor, ik ben maar alvast begonnen met brainstormen.
   Liefs,
   Stacey

 • Reageer Forever38.com (Vera) 14.08.2020

  Leuk artikel Stacey, fijn om weer wat gepubliceerd te zien, ik heb je schrijfsels gemist !

  • Reageer Stacey 01.09.2020

   Wat een lieve reactie Vera, dank je wel!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.