Baargoud, de oorsprong, cadeautips en alternatieven.

01.09.2020

Baargoud

Tot een jaar of 5 geleden had ik nog nooit van de term ‘baargoud’ gehoord. Inmiddels is de term baargoud vaak onderwerp van gesprek tussen vriendinnen die bijna gaan bevallen of net zijn bevallen. Vandaag leg ik niet alleen de oorsprong van de term baargoud uit, ik geef ook tips voor geschikte opties die als baargoud zouden kunnen dienen.

Wat is baargoud?

Laat ik bij het begin beginnen, want wat is baargoud nu eigenlijk? Baargoud is een, zoals de naam al doet vermoeden, gouden sieraad, dat de barende moeder ontvangt na de geboorte van haar kind van haar partner. Plat gezegd wordt het ook wel werpgoud genoemd. Een beloning voor de vrouw, voor het baren van het kind.

Het idee is dat de vrouw, direct of daags na de bevalling dit cadeau ontvangt van de partner.

Nu zijn er natuurlijk genoeg mensen (vooral mannen) die dit onzin vinden. Een kind krijg je samen en waarom zou je een vrouw dan een sieraad moeten geven? Deze overtuigingen mogen er natuurlijk ook zijn. Daarbij is het financieel wellicht ook niet voor iedereen haalbaar om baargoud te kopen. De periode rond de geboorte van een kind is immers altijd al erg prijzig.

Wat je overtuiging ook is, veel vrouwen vinden het doorgaans wel een mooi idee om baargoud te ontvangen. Gedurende 9 maanden hebben wij de nodige ongemakken en zwangerschapskwaaltjes moeten doorstaan en uiteindelijk hebben zij een bevalling door moeten maken. Baargoud is zeker niet de reden voor een vrouw om zwanger te worden maar zorgt wel voor een mooie herinnering aan de zwangerschap en bevalling. Een periode in je leven die je immers nooit meer zult vergeten.

Oorsprong van baargoud

Baargoud vindt zijn oorsprong in de oude elite. Daar is het van oudsher een gebruik om de vrouw een sieraad te geven bij de geboorte van een kind. Sieraden en met name uitgevoerd in goud was en is nog steeds een teken van welvaart en rijkdom. Niet alleen werd het dus gezien als een beloning voor de barende vrouw, maar was het ook een teken van rijkdom.

Tegenwoordig is het trouwens niet alleen een gouden sieraad dat kan dienen als baargoud maar kan het ook gaan om een ander cadeau dat door de partner wordt gegeven. Voorbeelden van alternatief baargoud lees je verderop in dit artikel.

Baargoud

Sieraden

Oorspronkelijk is baargoud een gouden sieraad voor de vrouw. Of dit nu een ring, armband, ketting of oorbellen zijn, het is net wat de partner uitkiest. Soms heb je als vrouw wel wat inspraak en indien je een hele sterke voorkeur hebt kun je dit natuurlijk bespreekbaar maken.

De trend momenteel is minimalistische sieraden. Wat je veel ziet tegenwoordig is dat vrouwen een ketting of armband ontvangen met daaraan de eerste letter van het kindje.

Daarnaast zie je vaak dat er gouden ringen worden gegeven als baargoud. De webshop van Isabel Bernard heeft een groot aanbod met betaalbare, tijdloze sieraden. Van initial kettingen en armbanden met een letter, tot klassieke en minimalistische ringen en oorbellen.

Belangrijk om te vermelden dat het bij baargoud niet om de prijs gaat, het gaat om het idee. Het gebaar dat de prestatie van de vrouw wordt erkend. Een sieraad vormt een mooie herinnering aan de geboorte van jullie kindje en de 9 bijzondere maanden dat het kindje in de buik van de vrouw is gegroeid. Het valt aan te raden om voor een tijdloos item te kiezen dat van een dusdanige kwaliteit is dat het een leven lang mee zal gaan. Vele vrouwen dragen het sieraad namelijk de rest van hun leven.

Zelf heb ik overigens een ring als baargoud gekregen. Omdat mijn man zelf niet de keuze durfde te maken mocht ik zelf een ring uitzoeken. Telkens als ik naar deze ring kijk, krijg ik een warm gevoel, het doet mij herinneren aan het mooiste moment van mijn leven, de geboorte van onze zoon.

Alternatieven voor sieraden

Ben je niet zo van de sieraden of is er een andere reden om af te wijken van de traditie, dan zijn er genoeg alternatieven. Devies is echter dat het wel moet gaan om een cadeau dat echt voor de kraamvrouw bedoeld is. Je kunt dus denken aan een postpartum massage, een spa dagje of een tatoeage.

Mocht je opzoek zijn naar een geschikt cadeau dat dient als baargoud? Kijk dan vooral goed naar je vrouw. Als zij nooit sieraden draagt, dan kun je haar misschien blijer maken met iets anders.

Andere alternatieve cadeaus waarover ik heb gehoord zijn: newbornshoots, vakanties of een tas, telefoon, laptop, camera etc..

In mijn omgeving heb ik ook al de nodige alternatieven voorbij horen komen. Zo kreeg een vriendin bij haar tweede kindje een weekje New York cadeau van haar man, bij wijze van baargoud. Een andere vriendin ontving een goud/champagne kleurige Range Rover als baargoud, dat kan natuurlijk ook ;).

Heb jij na je bevalling baargoud ontvangen van je partner?

– Dit artikel bevat gesponsorde content –
Tags: , , , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageer Rachel 15.09.2020

    oh wat een interessant artikel, klinkt goed en je hebt het goed geschreven! Van baargoud had ik nog nooit gehoord, dus weer wat geleerd!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.