Boeken voor broertjes en zusjes als je zwanger bent

14.04.2021

Boeken voor broertjes en zusjes

Olivier wordt in juni grote broer, want ja ik ben zwanger van ons tweede kindje. Voor ons als gezin een grote verandering waar we hem vanaf dag 1 bij betrekken, mede door verschillende boeken met hem te lezen. Vandaag deel ik mijn favoriete boeken voor broertjes en zusjes als je zwanger bent.

Het eerste boek

Vorig jaar mei liep ik tijdens een van de vele Corona wandelingen langs een tweedehands winkel. Ik liep naar binnen en vond daar voor €0,75 een boek met de titel ‘een kindje op komst’. Hoewel er destijds nog geen sprake was van een zwangerschap nam ik het boek toch maar mee.

Toen ik eind september 2020 een positieve test in handen had, was Olivier er bij. We hebben hem vanaf dag 1 betrokken bij dit nieuws. Dezelfde avond nog las ik hem, voor het slapen gaan, voor uit het boek dat al enige tijd in huis was.

Sinds die avond hebben we iedere avond voor het slapen gaan een klein momentje tussen Olivier en de baby. Hij geeft op eigen initiatief een kusje aan de baby en soms wil hij iets vertellen, aaien, knuffelen of een liedje voor hem zingen.

Er komt een broertje bij

Ten tijden van het begin van mijn zwangerschap was Olivier nog geen 2, voor hem was het hele begrip dat er überhaupt een baby zou komen vrij abstract, laat staan een geslacht.

Tot de geslachtsbepaling hebben we de baby aangesproken als ‘baby’ en na de geslachtsbepaling, waaruit bleek dat ik een jongetje in mijn buik heb, zijn we de baby ‘broertje’ gaan noemen. De naam van de baby hebben we wel eens genoemd in zijn bijzijn, maar we proberen dit zo min mogelijk te doen om te voorkomen dat hij mogelijk zijn mond voorbij zou praten. Een kindje van 2 kun je natuurlijk niet vertellen dat hij dit niet verder mag vertellen.

Inmiddels is het begrip van Olivier dat er iets gaat gebeuren en er een broertje komt wel steeds een stuk groter. Het feit dat er nu een kamertje is en mijn buik groeit maakt het voor hem ook een stuk tastbaarder.

Wat zit er in je buik mama?

Een boek dat al voor zeer jonge kindjes geschikt is, is het boek ‘Wat zit er in je buik mama?‘. Doormiddel van flapjes op iedere pagina komen de kindjes er achter dat er een baby in de buik van mama zit die steeds groter wordt. Met name de grote pop-up op de laatste pagina was hier een groot succes.

Bobby wordt grote broer

Olivier vindt de boeken van Bobby sowieso altijd erg leuk en ook dit boekje, Bobby wordt grote broer, vindt hij erg leuk. Inmiddels kan hij het grotendeels mee praten, zo vaak hebben we het boekje gelezen. Het is een klein, handzaam boekje waarin het proces van zwangerschap, voorbereidingen tot de geboorte, helpen en kraambezoek voorbij komen. Alle fases worden dus op een korte en kinderlijke wijze besproken.

Ik ben je grote broer & Ik ben je grote zus

Dit boekje kregen we cadeau van mijn ouders. Het boekje legt wat meer de focus op de tijd nadat de baby is geboren en wat minder op de zwangerschap. Het tempert ook de verwachtingen van je kindje en geeft een vrij realistisch beeld (denk ik) van hoe het leven met een broertje of zusje is. Dit boekje kost slechts €5,00 en is daarom een zeer toegankelijk boekje om te kopen en bij de voorbereidingen op de komst van de baby te gebruiken. Er zijn van dit boek 2 varianten “Ik ben je grote broer” en “ik ben je grote zus“.

Hoe groot is de baby?

Dit boek kregen we cadeau van een lieve vriendin. Het boekje laat op een hele visuele manier zien hoe de baby groeit in de buik van mama. Ieder maand wordt er uitgelegd hoe groot de baby is (bijvoorbeeld zo groot als een peer) en wat de baby dan kan en doet in de buik. Ook is er kort aandacht voor de tijd na de geboorte en wat je als grote broer of zus dan allemaal kunt doen met de baby. Het boekje ‘Hoe groot is de baby?’ is geschikt vanaf 2,5 jaar denk ik. Olivier vindt het pas sinds een paar weken leuk en begint nu steeds beter het concept te begrijpen.

Een baby’tje op komst

Dit boek kocht ik in de tweedehandswinkel voor €0,75, een super aankoop. Het boek ‘Een baby’tje op komst‘ is echter ook gewoon nieuw te verkrijgen. Het is een vrij dik boek, dat door de illustraties al vanaf 2/2,5 jaar geschikt is maar door de verhaaltjes ook zeker voor wat oudere kinderen. Het hele boek voorlezen duurt wat lang, dus ik raad je aan om het in stukken te knippen voor je kindje. In het boek staan alle stadia beschreven, vanaf het moment dat mama zwanger is, de voorbereidingen op de komst van de baby, over de groei van de baby etc. Wat ik heel leuk vind is dat er ook diverse tips in het boek staan, over hoe de baby zich voelt, hoe je contact kunt maken etc. Ook over de geboorte en de tijd daarna staat veel in het boek. Het is wat mij betreft het meest volledige boek op het gebied van het krijgen van een baby om je kindje mee voor te bereiden.

Boeken voor broertjes en zusjes

Nog veel meer titels

Buiten de titels die ik hierboven heb uitgelicht, onze favorieten, zijn er nog veel meer boeken op de markt. Zo kun je ook boekjes personaliseren over de komst van een kindje, is er een boekje van Nijntje voor de allerkleinste en

Bibliotheek en tweedehands

Je kunt al deze boeken natuurlijk gewoon kopen. Zelf heb ik er een aantal gekocht in de plaatselijke kinderboekwinkel ‘Kiekeboek’ en in de leukste babywinkel van Haarlem ‘de never grow up babystore’.

Maar veel van deze boeken zijn ook gewoon te vinden in de bibliotheek. Kinderen kunnen gratis lid worden, dus dit is toch wel zeer de moeite om eens te bekijken.

Kijk eens voor een tweedehands exemplaar

Onlangs kwam ik er achter dat er op diverse verschillende (online) verkoopkanalen dit soort boeken tweedehands te vinden zijn. Mede doordat de boeken vaak maar een relatief korte periode worden gebruikt zijn ze vaak in goede staat en ook nog eens een duurzamere optie.

Hoe heb jij je kindje voorbereid op de komst van een broertje of zusje?

Dit artikel bevat affiliate links
Tags: , , , , , , , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.