Hypermesis Gravidarum – een misselijke zwangerschap

21.04.2021

een HG zwangerschap

Ochtend misselijkheid hoort er wel een beetje bij als je zwanger bent. Maar wat nu als je 24 uur per dag misselijk bent en tientallen malen per dag moet spugen? Dan heb je een zogeheten HG zwangerschap. Een zwangerschap met extreem veel braken, niets binnen kunnen krijgen en houden. Vandaag deel ik mijn verhaal en ervaringen in deze zware HG zwangerschap.

Zwanger!

De dag voor mijn positieve test werd ik misselijk van de lucht van een kop koffie. Normaal drink ik graag koffie maar nu kreeg ik het niet weg. Stiekem hoopte ik dat het zou betekenen dat ik zwanger was. De volgende ochtend deed ik een test, samen met mijn man. Al vrij snel kwam er een streepje en bleken we zwanger te zijn!

De daarop volgende 2,5e week was ik behoorlijk misselijk. Maar om heel eerlijk te zijn, dat vond ik geweldig. Na meerdere miskramen te hebben gehad voelde het als een bevestiging dat er iets gaande was in mijn buik. Ik had ook vertrouwen in dit kindje en in mijzelf.

Van ochtend misselijkheid naar de hele dag ziek zijn

Rond 6,5 weken zwangerschap werd de misselijkheid steeds erger. Van de hele dag misselijk zijn en af en toe eens spugen werd het de hele dag door spugen, niets kunnen eten en drinken en er niet eens aan kunnen denken of ruiken. Nee, zelfs een droog koekje of slokje water is vragen om problemen.

Ook toen nog dacht ik dat het er bij hoorde, dat is ook wat mijn omgeving mij vertelde. Pas na 8 weken trok ik aan de bel bij de huisarts en werden er medicijnen voorgeschreven. Helaas had dit voor mij geen effect.

Een heftige voedselvergiftiging maar dan 40 weken lang

Voor veel mensen is het lastig voor te stellen hoe je je voelt als je een HG zwangerschap hebt. Dat snap ik, want ook ik kon dat tot een paar maanden geleden mij niet bedenken. Dat het heftig, kut en intens was natuurlijk wel, maar hoe en wat, nee.

Inmiddels denk ik dat ik het, in mijn situatie, het beste kan omschrijven als een heftige voedselvergiftiging maar dan de gehele zwangerschap lang. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed en word er in de nacht wakker van. Soms heb ik een uurtje of 2 dat het even minder is, dat ik wel misselijk ben maar even niet hoef te spugen. Dat zijn dan de hoogtepunten van mijn dag. Maar er zitten geen dagen tussen dat ik niet hoef te spugen, er zitten geen dagen tussen dat ik mij echt goed voel en ook geen momenten waarop ik niet misselijk ben.

Inspanning moet ik daarom zoveel mogelijk vermijden, net als spanning en stress. Dit kan het spugen namelijk alleen maar verergeren. Werken is er daarom ook niet meer bij, hoe jammer ik dat ook vind.

Ziekenhuis in ziekenhuis uit

Inmiddels ben ik al ontelbaar veel keren opgenomen geweest, weet ik al precies te vertellen waar ze het beste het infuus kunnen aanprikken en ken ik alle soorten medicatie die er op de wereld hiertegen bestaan.

Het enige dat een beetje helpt en verlichting geeft is een infuus met vocht, mineralen en vitamines. Na een infuus kan ik weer even een paar dagen denken aan eten, soms zelfs een slok water binnen houden en heb ik weer wat kleur op mijn gezicht.

Het liefst zouden de artsen mij langer opnemen, meer bijvoeding geven voor een langere tijd, maar gezien de Covid regels die verhinderen dat Olivier naar het ziekenhuis mag komen doe ik dat niet. Want naast dat deze zwangerschap een enorme impact op mijzelf heeft, heeft dat het ook op mijn gezin. Toch heb ik nu, met 33 weken echt geen keuze meer. Ik stond te tollen op mijn benen, was continue licht in mijn hoofd en viel flauw. Mijn lichaam heeft de keuze voor mij gemaakt en duidelijk laten weten dat het nu echt tijd is voor weer een opname inclusief plaatsing van een sonde.

HG Zwangerschap

Onbegrip, niet begrepen worden en het niet willen begrijpen

Een van de lastigste dingen aan een HG zwangerschap vind ik wel het onbegrip van de wereld om je heen. Nu weet ik zeker dat je, je ook niet half kunt inbeelden hoe het is als je het niet zelf of als partner meemaakt, maar toch.

Ondanks dat ik nu bijna 34 weken zwanger ben, diverse malen in het ziekenhuis ben opgenomen, blijven mensen de situatie onderschatten en bagataliseren.

  • Het hoort er bij he misselijk zijn
  • Ach ja ik was in het begin ook misselijk
  • Heb je al gember geprobeerd?
  • Zijn er geen pilletjes voor?
  • Geniet lekker van je zwangerschap, misselijkheid is er vast niet de hele dag.
  • Ben je nog steeds misselijk?

Ergens rond de 16e week toen ik wederom werd opgenomen in het ziekenhuis gaf de gynaecoloog aan dat hij de kans dat ik mij nog beter ga voelen voor de bevalling, ongeveer 1% is. Dat kwam binnen en dat nieuws deelde we in onze omgeving. Toch kreeg ik van die mensen nog vrijwel dagelijks de vraag; ‘voel je je al beter?’ of ‘ben je nog misselijk?’ Een goed bedoelde vraag, maar een teken dat deze mensen de situatie echt niet begrijpen en ook niet willen begrijpen. De vraag: ‘hoe gaat het?’ Of ‘hoe voel je je?’ Had ik veel liever gekregen. Nu voelde ik me namelijk niet alleen niet begrepen en serieus genomen maar had ik ook het gevoel mensen steeds teleur te moeten stellen door nee te antwoorden. Tip van mij is dus om een open vraag te stellen, zonder jouw eigen oordeel of verwachting hierin te verwerken. Weet je niet precies wat iemand heeft of wat HG is, vraag dat dan ipv zelf de situatie gaan invullen.

Wat daarnaast lastig is of eigenlijk hoe ik het mezelf lastig maak is dat ik vrijwel altijd tip top verzorgd als ik dan een keer de deur uit ga. Make-up op, leuke kleding aan en niemand die ziet hoe ik mij voel. Dus ziet iemand mij lopen, dan zal men al snel denken dat het wel goed gaat, terwijl ik de rest van de dag in bed lig na dat rondje wandelen met mijn kindje. Ook merk ik dat doordat ik mij liever focus op wat wel goed gaat, mensen denken dat het wel gaat. Het zit echter niet in mij als persoon om alleen maar te klagen, zou ook heel vermoeiend worden voor mijn omgeving en zelf zou ik er ook doodongelukkig van worden. Echter helpen deze dingen niet mee in het krijgen van begrip van de buitenwereld.

Naast heel veel onbegrip is er gelukkig ook veel begrip vanuit vriendinnen. Niet alleen in de vorm van kaartjes, appjes en degerlijke maar ook komen ze helpen op de momenten dat ik alleen ben met Olivier. Daarbij bof ik met de allerliefste man en zoon van de hele wereld.

Via Instagram krijg ik veel vragen over HG, ik beantwoord nog even de meest voorkomende.

Hoe blijf je positief?

Ik denk dat het scheelt dat ik meerdere miskramen heb gehad en zwanger worden niet voor lief neem. Daardoor ben ik vooral heel dankbaar voor deze zwangerschap, hoe pittig en zwaar deze ook is. Daarbij geloof ik er in dat positieve gedachtes helpend zijn, door je te focussen op wat wel kan en goed gaat kom ik de dag beter door dan als ik de hele dag gefrustreerd en chagrijnig ben.

Hoe gaat het met de baby?

De baby neemt wat hij nodig heeft en eet mij op, niet letterlijk natuurlijk. Ik ben erg afgevallen maar de baby groeit goed, hij ligt netjes op de lijn qua groei. Grappig genoeg worden kindjes uit een HG zwangerschap vaak zwaarder dan gemiddeld geboren.

Is er geen medicatie?

Ja, er is medicatie. Echter is dat geen wondermiddel. Bij sommige vrouwen met ochtend misselijkheid kan het enorm helpen en zelfs alle klachten wegnemen. Bij vrouwen met HG is er een medicijn die doorgaans wel iets verlichting geeft, maar zeker niet alle klachten weg neemt. In mijn geval spuug ik daardoor niet 40 keer per dag maar, ‘maar’ 30 keer. Anderzijds krijg ik wel enorme hoofdpijn van deze medicatie. Dat schiet dus niet erg op.

Kun je nog werken?

In mijn situatie, nee. Er zijn maar weinig vrouwen die een HG zwangerschap hebben en kunnen werken, maar het verloop is ook bij iedereen anders. Als je een heftige voedselvergiftiging hebt en de hele dag aan het spugen bent of daartegen aan het vechten bent voel je je uitgeput en zul je je ziek melden op je werk. Dat is ongeveer hoe ik mij dag in dag uit voel en dus is werken geen optie.

Concentreren is daarbij ook heel lastig, mede doordat je voor een deel ondervoed en uitgedroogd bent kan ik mij niet eens normaal op een boek of serie concentreren, laat staan op het geven van den werkcollege over het gerechtvaardigd vertrouwen in het verbintenissenrecht.

Een artikel als dit typen kostte mij ook weken.

Is het over na de bevalling?

Ja, bij de meeste vrouwen is de misselijkheid direct over. Je moet wel flink aansterken na 40 weken ziek zijn, maar je kunt we weer opbouwen om te eten.

Had je dit bij Olivier ook?

Nee, sterker nog, ik ben 4 keer zwanger geweest (2 miskramen) en dit is de eerste keer dat ik überhaupt misselijk ben.

Kun je wel genieten van de zwangerschap?

Die beantwoord ik wel eens met een wedervraag; ‘Geniet jii van een voedselvergiftiging?’. Nee, genieten van het zwanger zijn dat doe ik niet, dat lukt niet. Dat neemt echter niet weg dat ik intens dankbaar ben om zwanger te mogen zijn, dat ik het heerlijk vind als de kleine in mijn buik aan het trappelen is of dat ik graag met mijn buik pronk.

Hoe komt het dat je een HG zwangerschap hebt?

Ongeveer 2% van alle zwangere hebben een HG zwangerschap. De kans op een HG zwangerschap is dus heel klein. Echter schijn je een verhoogde kans te hebben als je moeder en/of oma een HG zwangerschap hebt gehad. In mijn geval hebben zowel mijn oma als moeder een HG zwangerschap gehad. Wat ze tot dusver weten over het ontstaan is dat het te maken heeft met de aanleg van de placenta.

Foto’s zijn gemaakt door: Pluk de dag fotografie

Tags: , , , , ,
Categorie: Baby
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.